Doktori i ubice: Ko su agenti u centru rata Moskve i Praga

Svet 21. apr. 202120:32 > 20:36
Podeli:
Aleksander Petrov i Ruslan Boširov. Foto: Metropolitan Police

Češka i Rusija već danima vode prave diplomatski rat u čijem se središtu nalaze dva prilično poznata imena - Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga, obaveštajci ruske službe GRU. Kako su imena dvojice obaveštajaca uopšte postala postala poznata? Odgovor se krije u jednom drugom diplomatskom ratu koji je 2018. godine vođen na relaciji London-Moskva. I tada su Čepiga i Miškin bili u centru pažnje i to kao optuženi za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Solsberiju.

Pročitajte još:

Nakon odluke Češke da protera 18 ruskih diplomata iz Praga, Kremlj se oglasio najavom da će 20 čeških diplomata biti proterano iz Rusije. Tada je iz Praga stigao kontraudarac – češke vlasti objavile su da su proterane ruske diplomate zapravo obaveštajci osumnjičeni za eksploziju u skladištu oružja 2014. godine u selu Vrbetice na istoku Češke kada su poginula dva muškarca starosti 56 i 69 godina.

Godinama se ta eksplozija vodila kao nesreća, međutim, nedavno je češki premijer Andrej Babiš objavio da „postoji osnovana sumnja da su ruski tajni agenti iz GRU službe bili umešani u taj slučaj“. Češka policija zatražila je pomoć od građana u potrazi za dvojicom Rusa za koje se veruje da su bili u državi između 11. i 16. oktobra 2014. prvo u Pragu, a onda u oblasti gde je smešteno skladište oružja. Imena osumnjičenih koja je češka policija objavila su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Upravo ta imena koristili su Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga kada su sa lažnim pasošima ušli u Veliku Britaniju 2018. godine tokom „operacije Skripalj“.

Otrov skriven u bočici parfema

Sergej Skripalj, bivši dvostruki ruski agent i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta 2018. godine na vratima porodičnog doma u engleskom gradu Solsberiju. Skripalj je hitno prebačen u bolnicu, gde je neko vreme proveo u komi. Borba za njegov život trajala je nedeljama, ali i Skripalj i njegova ćerka uspeli su da se oporave.

epa06746496 (FILE) – Sergei Skripal (L) talks from a defendants cage to his lawyer during a hearing at the Moscow District Military Court in Moscow, Russia, 09 August 2006 (reissued 18 May 2018). According to media reports on 18 May 2018, Skripal, a former Russian intelligence officer, has been released from hospital after allegedly being poisened with nerve agent in Salisbury on 04 March 2018. EPA-EFE/YURY SENATOROV RUSSIA OUT / BEST QUALITY AVAILABLE

U vreme dok se Skripalj još borio za život, u javnost su izašla imena osumnjičenih – Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov. Takođe, objavljene su i slike njihovih pasoša, ali i detalji operacije u kojoj je Skripalj otrovan. Kako je tada otkriveno, nevni agens novičok sakrili su bočici parfema, a potom prskali ručke vrata njihovog doma.

Britanski istraživački sajt Belingket uskoro je došao do novog otkrića – Boširov i Petrov su lažna imena iza kojih se kriju Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin, obojica oficiri GRU.

Prvi pao Čepiga, pa Miškin

Belingket je prvo identifikovao Anatolija Čepigu, pukovnika vojne obaveštajne službe GRU. Čepiga je 2014. dobio najviše rusko odlikovanje „Heroj Ruske Federacije“ koje mu je lično Putin dodelio. Međutim, Dimitrij Peskov je ovo svojevremeno oštro demantovao.

Istraživačima Belikenta trebalo je više vremena da identifikuju Aleksandra Miškina budući je njegovo prisustvo u digitalnom svetu znatno slabije, nego prvog identifikovanog operativca GRU-a Analotija Čepige.

Ipak, ova istraživačka mreža uspela je da otkrije da je Miškin regrutovan od strane ruske vojne obaveštajne službe, poznate pod imenom GRU, još dok je završavao studije medicine, kao i da je u nekoliko navrata putovao u Ukrajinu, uključujući i vreme nemira 2013. godine. Takođe, otkriveno je da je rođen 1979. u Arčenglesk regionu na severu evropskog dela Rusije i obučavan je u ruskim pomorskim snagama, jednoj od najelitnijih ruskih vojnih medicinskih škola.

 

„Tokom studija medicine, Miškin je regrutovan u GRU, a do 2010. prebačen u Moskvu, gde je dobio tajni identitet, uključujući drugi nacionalni identitet i pasoš pod imenom aliasom Aleksandar Petrov“, stoji u izveštaju i dodaje se da su izvori za identifikaciju višeslojni.

 

„Belingkatov proces identifikacije uključuje više otvorenih izvora, svedočenja ljudi bliskih toj osobi, kao i skeniranu kopiju pasoša“, dodaje se u izveštaju.

 

 

Inače, Miškin i Čepiga sami su izašli u javnost nakon otkrivanja njihovih tajnih identiteta. Tada su u intervjuu za rusku RTV koju podržava Kremlj obrazložili da su iz Londona vozom otišli u Solisberi da bi posetili tamošnju katedralu i da ako su i primećeni u blizni doma Skripaljevih, nisu ništa znali o tome.

Takođe su rekli i da su oni zapravo sportski nutricionisti i treneri.

 

Šta je GURU?

GRU je popularna skraćenica za rusku vojnu obaveštajnu službu ruske vojske. Iako manje poznata od čuvene sovjetske špijunske agencije KGB (danas pod imenom FSB i SVR), vojna obaveštajna jedniica GRU, igrala je veliku ulogu u nekim od najvećih događaja u prošlom veku, od kubanske raketne krize tokom 1960-tih pa sve do aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. u ovom veku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar