Dokaz da Navaljni „žulja“ Putina i iza rešetaka

Svet 18. jun. 202115:27
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Ni samit između predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD-a Džozefa Bajdena u Ženevi nije mogao da protekne bez pominjanja Aleskeja Navaljnog. Za sudbinu ovog političkog zatvorenika mesecima interesuje svett, a svaki pomen njegovog imena dovodi do besa na Putinovom licu.

Pročitajte još:

Na konferenciji koju je predsednik Rusije održao po završetku samita novinarka ABS-a upitala ga je o političkom zatvoreniku Alekseju Navaljnom.

„Svi vaši politički protivnici su mrtvi, u zatvoru, otrovani, ne šalje li to poruku da ne želite političke protivnike? Čega se bojite?“ pitala ga je.

Putin je bio vidno iziritiran. Rekao je kako je Navaljni znao da se za njim traga, pa ipak odlučio da dođe u Rusiju.

„Namerno se vratio. Želeo je da bude uhapšen“, kazao je ruski predsednik, izbegavajući da izgovori ime Alekseja Navaljnog.

„Ova osoba je znala da krši zakon u Rusiji i ponovila je prestup“, kazao je ponovo izostavljajući njegovo ime.

Šta dobiješ u Rusiji kada „želiš da budeš uhapšen“?

Aleksej Navaljni trenutno prolazi kroz golgotu u ruskom zatvoru. Poslednje što se o njemu zna jeste da je vraćen je u prvobitnu popravnu ustanovu u kojoj izdržava zatvorsku kaznu, nakon što se oporavio od štrajka glađu u bolničkom odeljenju druge zatvorske jedinice.

Aleksej Navaljni Foto:REUTERS/Maxim Shemetov/

Naime, on je krajem marta proglasio štrajk glađu, zahtevajući bolju medicinsku negu u zatvoru, jer je imao akutne bolove u nogama i leđima.

Kad je u martu došao u zatvor, ovaj 44-godišnjak je imao 93 kilograma, a na početku štrajka glađu 85 kilograma. Supruga Alekseja Navaljnog, Julija izjavila je sredinom aprila da opozicionar ima 76 kilograma. Krajem aprila prestao je sa štrajkom glađu nakon ukazane medicinske pomoći.

Lekari mislili da umire

Lekarima su, kako su naveli u izjavi, pokazani rezultati njegovih medicinskih testova sprovedenih 20. aprila.

„Ako se štrajk glađu nastavi makar i na minimalno vreme, nažalost, uskoro jednostavno nećemo imati koga da lečimo“, reklo je tada petoro lekara.

Nakon prekinutog štrajka glađu zavorska služba tvrdila je da se Aleksej oseća dobro.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

„Njegovo zdravlje se više-manje vratilo u normalu… Njegova težina je već 82 kilograma“, izjavio je šef zatvorske službe (FSIN) Aleksander Kalašnjikov.

On je dodao da Navaljni „normalno jede, može da komunicira sa porodicom“.

Tužio zatvor zbog knjiga

Njemu kako navodi zatvor nije dozvolio čak ni da čita literaturu koju želi. On je i tužio sudu zatvorske vlasti, jer mu, kako tvrdi nezakonito ograničavaju isporuku knjiga po njegovom izboru i cenzurišu novine koje čita. Zatvor je tužio jer nije dobio Kuran, koji je tražio na početku Ramazanskog posta.

Ruski opozicionar je rekao da mu nije omogućen pristup nijednoj knjizi koju je doneo ili naručio tokom proteklih meseci u zatvoru, jer ih sve treba pregledati zbog ekstremizma, za šta su zvaničnici zatvora rekli da im je potrebno tri meseca.

Posećuju ga najviši inspektori

On tvrdi da ga je u ćeliji posetio i inspektor moćnog Istražnog odbora, zaduženog za krivične istrage.

Foto:printscreen/youtube/Алексей Навальный

„Rekao mi je da se u našoj dragoj Rusiji vodi istraga o tri nova slučaja. I njima se bavi 21 istražitelj na najvišem nivou. I za svakog od njih, ja sam zločinac. Moja moćna zločinačka organizacija raste. Činim sve više i više zločina“, naveo je Navaljni, dodajući da je „genije“ podzemlja.

Putin „ga ukino“ zakonom

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje članovima organizacija koje se u Rusiji smatraju ekstremističkim da se kandiduju na izborima.

Saveznici ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru u Rusiji, tvrde da je cilj zakona da se onemogući njihovo učešće na parlamentarnim izborima ove godine.

Krecenje grafita Aleksej Navaljni
Krečenje grafita Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Ivan Petrov

Zakonom se zabranjuje članovima ili liderima grupa, koje se smatraju ekstremističkim, da se kandiduju za mesto u Državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, ili da učestvju u drugim izborima u periodu od tri do pet godina.

Zakonom se onemogućavaju kampanje za parlament koje su najavili pojedini saveznici Navaljnog, uključujući Ljubov Sobolj, koja se krivično goni zbog protesta organizovanog u znak podrške Navaljnom.

Potpisivanje zakona poklopilo se sa 45. rođendanom Navaljnog, koji će on obeležen iza rešetaka pošto služi dvoipogodišnju kaznu zbog optužbi za proneveru, a za koje tvrdi da su izmišljene. Tim Navaljnog sarkastično je nazvao zakon „specijalnim rođendanskim pozdravom iz Kremlja“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar