Dodiku samo ruska vakcina dobra, od zapadnih si „neplodan“

Svet 13. dec. 202019:18 > 19:32
Podeli:
ruska vakcina za koronu
Foto: Shutterstock

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u nedelju da su vakcine protiv koronavirusa koje su razvijene na Zapadu problematične i da, između ostalog, izazivaju sterilnost. Zbog toga će se, kako je rekao, vakcinisati onom iz Rusije. Najavio je takođe da će RS nabaviti vakcinu za svoje stanovništvo isključivo iz Rusije,

„Ja verujem u to i ne verujem u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada. Ovde (u Rusiji) vakcinu pravi država i vakciniše svoje stanovnike. To znači da treba imati poverenje. Za razliku od ovih pretendenata ko će pre da napravi vakcinu na Zapadu… Svakakvih tu spekulacija ima – da će vakcine sa Zapada uticati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete znati“, kazao je Dodik za javni servis RTRS.

Najavio je da će RS zbog toga nabaviti vakcinu za svoje stanovništvo isključivo iz Rusije, ignorišući tako činjenicu da za to nema saglasnosti Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH bez čije se dozvole u tu zemlju ne mogu uvoziti strani medicinski preparati.

Dodik je ovo izjavio komentarišući dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u BiH. Šef ruske diplomatije stiže u Sarajevo u ponedjeljak uveče, a nakon toga je predviđen njegov susret s Dodikom i drugim zvaničnicima iz RS-a. Dan kasnije Lavrov bi se trebao sastati sa sva tri člana Predsedništva BiH i odvojeno sa ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković.

Dodik je najavio da će on ovom prilikom insistirati na tome da se razjasne optužbe o malignom ruskom uticaju na stanje u BiH koje stižu sa Zapada, ali i od njegovih kolega iz državnog vrha.

„Rusija nema nikakvu negativnu ulogu u BiH“, ocenio je Dodik čija je teza da pravi problemi zapravo dolaze sa Zapada.

„Opšti je napad na Srbe, kao što vidite. Dolazi iz Amerike i Evrope na mnogim mestima. Na tapetu je Srbija, na tapeti je srpski narod, Vučić, RS i svi mi koji predstavljamo srpski narod“, tvrdi Dodik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar