Dodik: Vreme je za dogovor ili referendum o otcepljenju

Svet 10. mar. 202119:12
Podeli:
Milorad Dodik Foto:ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska nudi koncept funkcionisanja BiH kakav je predviđen Dejtonskim sporazumom i da, ako to nije moguće, traži miran razlaz u BiH. „Mi mislimo da BiH može da funkcioniše samo ako se vrate 83 nadležnosti koje su otete RS, u skladu sa Ustavom BiH. Treba poštovati ono što piše u Ustavu BiH, a ne nikakve želje i nikakav duh, koji su nam poturali petnaest, dvadeset godina“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

„Ako tako ne može, mi ćemo videti na koji način ćemo pokrenuti naše pravo predviđeno poveljom Ujedinjenih nacija, a to je pravo na samoopređeljenje. Nećemo od toga odustati“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Dodik je naveo da su od Republike Srpske putem institucije Visokog predstavnika „otete“ 83 nadležnosti i da on želi da se te nadležnosti vrate ovom entitetu BiH.

„Mi mislimo da BiH može da funkcioniše samo ako se te nadležnosti vrate, u skladu sa Ustavom BiH. Treba poštovati ono što piše u Ustavu BiH, a ne nikakve želje i nikakav duh, koji su nam poturali petnaest, dvadeset godina“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, ako BiH ne može tako da funkcioniše, izlaz je „miran razlaz u BiH“.

Dodik je naveo da se povodom mandata OHR i imenovanja novog Visokog predstavnka u BiH danas održava posebna sednica Narodne skupštine RS, jer se, kako je ocenio, pokušava ugroziti Dejtonski mirovni sporazum.

„Mi tražimo da se poštuje Aneks 10 i Dejtonski mirovni sporazum“, kazao je on.

Komentarišući stav Srpske demokratske stranke (SDS) da je sazivanje posebne sednice u vezi sa mandatom OHR „nova manipulacija javnošću“, Dodik je kazao da nema nameru da polemiše sa opozicijom, dodavši da je spreman da RS prihvati novog visokog predstavnika, ali samo ako je on imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim rečima, prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Visoki predstavnik je „samo tumač Okvirnog mirovnog sporazuma, a ne njegov implementator“.

Dodik je ocenio se predstavnici zapadnih zemalja često pozivaju na vladavinu prava, a da istovremeno krše međunarodno pravo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar