Milorad Dodik se sam prijavio Tužilaštvu BiH

Svet 28. jul. 202121:48
Podeli:
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH, saznaje SRNA. S obzirom na poslednja dešavanja i okolnosti pretpostavka je da se prijavio zbog negiranja genocida, a iz Tužilaštva BiH ova informacija još nije potvrđena. On je danas pozvao sve Srbe u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da ne postupaju po nalozima Tužilaštva BiH u vezi sa novim zakonom kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a predloži će NSRS da odbaci delovanje državnog suda i tužilaštva na prostoru Republike Srpske.

Dodik je potvrdio novinskoj agenciji da je to uradio sam „da tako rastereti Bošnjake koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtevima svojih političkih vođa da protiv njega podnesu krivičnu prijavu“.

„Da ne bi bilo pregrejanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim“, pojasnio je Dodik.

Osim toga, on je danas gostovao na ATV prilikom čega je rekao da će policija Republike Srpske štititi građane iz ovog entiteta ukoliko bi neka državna policijska agencija željela da ih uhapsi zbog negiranja genocida, a nakon što su na snagu stupile izmene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno i kažnjivo negiranje genocida i drugih raznih zločina na prostoru BiH.

On je još pozvao sve Srbe u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da ne postupaju po nalozima Tužilaštva BiH u vezi sa ovim zakonom, a predložit će NSRS da odbaci delovanje državnog suda i tužilaštva na prostoru Republike Srpske.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana.

Kako je ranije danas iz Tužilaštva BiH potvrđeno za Dnevni avaz, ova pravosudna institucija, a nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko u petak nametnuo odluku o izmenama Krivičnog zakona u BiH, već je primila prijave od nekoliko građana.

„Tako da su neki predmeti već formirani“, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva za Avaz.

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca od danas je kažnjivo u Bosni i Hercegovini.

To znači da su nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje podrazumevaju i kazne zatvora do 15 godina, danas stupile na snagu.

BONUS VIDEO: Hapšenje u Sarajevu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar