Dodik tražio ukidanje Visokog predstavnika u BiH

Svet 14. feb. 202116:50
Podeli:
Milorad Dodik Foto:Nemanja Jovanović

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik izjavio je danas da ne treba birati novog Visokog predstavnika u BiH, već da treba ukinuti tu kancelariju.

Pročitajte još:

Ranije je objavljeno da bi uskoro trebalo da istekne mandat Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, a da će njegov naslednik biti Nemac Kristijan Šmit. Međutim, Rusija je juče saopštila da je ona za okončanje OHR u BiH, što je Dodik danas „pozdravio kao jasan stav Moskve“.

Incko je Skupštini RS naložio da do kraja aprila poništi odlikovanja dodeljena bivšim visokim zvaničnicima RS osuđenim za ratne zločine – Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Močilu Krajišniku.

„Ovo je neprincipijalno ponašanje jedne ruine koja je nepravedno prisutna u BiH i koja nema nikakvu reputaciju, jer Austrija je imala Kurta Valdhajma koji je učestvovao u fašističkim falangama 1942. godine… Valdhmajn je umro, ali nije poznato da li je neko u Austriji tražio da se odlikovanja povuku, što govori o neprincipijalnosti Incka“, rekao je Dodik.

Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Govoreći o novoj američkoj administraciji, Dodik je ocenio da je jasno da će ona delovati sinhronizovano s Evropskom unijom na gradnji unitarne i centralizovane BiH, pod izgovorom EU integracija.

„Mi ne prihvatamo takve politike i ciljeve, želimo da se poštuje Dejtonski sporazum. Jesmo za put u EU, ali nismo za onaj koji krši i smanjuje našu autonomiju“, dodaje Dodik.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar