Dodik: Republika Srpska neće poštovati nametnute zakone

Svet 13. okt. 202114:04
Podeli:
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska poštovati svoje zakone, kao i da ne prihvata zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko o "sankcionisanju negiranja genocida u Srebrenici", što je, istakao je, pokazala i donošenjem Zakona o neprimenjivanju te odluke.

Pročitajte još:

Dodik je poručio da niko nema pravo da nameće zakone, kao i da je apsolutno neprihvatljivo da takav zakon bude nametnut.

„Još važnije je implementacija. Ustavni sud Republike Srpske je rekao da je to u redu, prihvatili smo proceduru. Verovatno će to doći do Ustavnog suda BiH, koji će po inerciji sve što je doneseno u Republici Srpskoj smatrati nevažećim, ali ja moram da poručim da će zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske važiti. Nakon toga, nema potrebe da ponovo idemo u NSRS“, rekao je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska obezbediti poštovanje svojih zakona.

U Republici Srpskoj prestaju da važe izmene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke doneo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

U Službenom glasniku objavljen je Ukaz kojim je predsednica Srpske Željka Cvijanović proglasila Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

BONUS VIDEO: Kome i zašto odgovara neprekidno održavanje krize u BiH?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar