Dodik: Republika Srpska ima pravo da formira vojsku

Svet 07. okt. 202114:07
Podeli:
Milorad Dodik Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da je politika Republike Srpske striktno poštovanje Ustava BIH.

Pročitajte još:

Dodik je na tribini „Sloboda i samostalnost Republike Srpske“ rekao da Republika Srpska nije dozvolila promenu Ustava, osim u delu oko distrika Brčko, što nije bilo sistemskog karaktera, te naglasio da će zvanična Banjaluka insititirati na poštovanju Ustava BIH.

„Naša jedina bezrezervna politika je apsolutno poštovanje Ustava BIH“, rekao je on.

Dodao je da je taj ustav preneo Republici Srpskoj elemente države, teritoriju, narod.

Rekao je da u BIH institucionalna kriza traje skoro 30 godina, te ponovo optužio medjunarodnu zajednicu i SAD da su za to odgovorni.

Kritikovao je i EU jer, po njegovom mišljenju, samo ponavlja reciklirane stavove i ideje SAD.

Dodik je rekao da iz EU stalno govore o vladavini prava, dok, kako je naveo, muslimani žele da ovladaju pravosudjem i tužilaštvom u BIH.

Ponovio je da Republika Srpska ima pravo da formira svoju vojsku i po ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, kao i da ne priznaje novog visokog predstavnika u BiH, jer, kako je rekao, njegovo imenovanje nije potvrdjeno u UN.

Po njegovim rečima, novi Visoki predstavnik, može da se šepuri po regionu i po Beogradu, ali ga Republika Srpska ne priznaje.

Tribinu su organizovali informativno-politički portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

BONUS VIDEO: Velike vojne vežbe „Zapad 2021.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar