Dodik: Republika Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti

Svet 14. okt. 202109:27
Podeli:
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pojedini predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u poslednjih 20 godina na štetu Republike Srpske, ali Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pročitajte još:

„Poznato je javnosti da sam se ja sukobio sa svim visokim predstavnicima, pogotovo Pedijem Ešdaunom. Video sam šta je koncept, a oni su i dalje nastavili da kroje takvu politiku nizom mera. A kada nema mogućnost da ih ostvare na bilo koji način, pojavi se Ustavni sud, gđe sede tri stranca i dva Bošnjaka i donose sve odluke mimo Ustava, pojašnjava Dodik.

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

„U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim“, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska sve to vreme trpela veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

„Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan“, poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu o „samostalnosti Republike Srpske u granicama dejtonske BiH“.

„U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama Srpske. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovde žive“, jasan je Dodik.

Dodik je pojasnio da u članu 3. Ustava piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta, Republike Srpske i FBiH.

„Još su oni kao u nekoj prednosti, ali snaga, volja i sve institucionalne odluke su na našoj strani“, naglasio je Dodik.

BONUS VIDEO: Kome i zašto odgovara neprekidno održavanje krize u BiH?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar