Dodik: Ratom se ne može ništa rešiti, samo dijalogom

Svet 24. apr. 202100:10
Podeli:
Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se ratom ne mogu rešiti problemi Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, ali da mogu političkim stavom, dijalogom i političkom dinamikom.

Dodik je, gostujući na RTRS, naveo da je vidljivo da koncept „slobodne Bosne“ po principima SDA i međunarodne zajednice nema nikakve šanse da uspe.

“Neki drugi koncept je moguć, ali je meni najizvesniji onaj da će u budućnosti ovo biti tri različite države. Govorim to pod uverenjem da nećemo ratovati za Republiku Srpsku, ali naravno da ćemo se braniti”, istakao je Dodik.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je rekao da ne treba ignorisati pretnje ratom i da smatra da lider SDA Bakir Izetbegović poziva na neku vrstu rata, jer mu ne ide dobro na nivou Federacije BiH, niti na nivou kantona, dok i u stranci ima mnogo problema.

On kaže da razume da Bošnjaci neće pristati da Republika Srpska bude država, da Hrvati možda i hoće, kao i da će raspad BiH biti činjenica, kao što je činjenica bila i raspad Jugoslavije.

Govoreći o platformi za pregovore sa Federacijom BiH, koju je predložila većina u Narodnoj skupštini RS, Dodik je rekao da politički pragmatizam nalaže proaktivnost i da je potrebno zalagati se za razgovore.

On je naveo da je platforma jasna i da traži da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, te da ono mora da bude ispoštovano sve dok se strane, odnosno Republika Srpska, Federacije BiH i tri konstitutivna naroda, ne dogovore da bude drugačije.

Prema njegovim rečima, BiH nema nijedan element na osnovu kojeg može da opstane, osim međunarodnog ignorisanja situacije i bolesne želje bošnjačkog naroda za opstanak BiH.

On je dodao da čak nije protiv toga da se zadrži neki oblik BiH, ali da to nije ova država.

Govoreći o navodnom „non pejperu“ o novim podelama i granicama u regionu, Dodik je rekao da priča o tom dokumentu pomaže u smislu razumevanja situacije u BiH.

„Nemamo nikakvu korist od BiH, mi smo njena žrtva i žrtva nemogućnosti funkcionisanja i razvoja“, naveo je Dodik.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar