Ukrajina: Otkud Dodiku ikona koju je poklonio Lavrovu

Svet 16. dec. 202017:53 > 19:08
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ambasada Ukrajine u BiH obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije dva dana u Istočnom Sarajevu, saznaje Klix.ba.

Naime, Dodik je uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu.

Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primerku.

U vezi s tim Ambasada Ukrajine danas je, kako saznajemo, zatražila informaciju o poreklu ikone koja je navodno nastala pre otprilike 300 godina i pronađena u Lugansku (Ukrajina) te zamolila za pružanje detaljne informacije o poreklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

„Smatramo da je nepružanje javnog, neodgodivog i nesumnjivog opovrgavanja najvišeg rukovodstva BiH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posedovanjem ili prenosom na bilo koji način kulturnih, istorijskih ili verskih vrednosnih predmeta poreklom sa teritorije Ukrajine“, navodi se u pismu.

Ukrajinci u pismu navode i da se Lugansk privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, a nepružanje informacije o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština značila bi podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine što je već rezultiralo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana.

Ukoliko se ustanovi da je kod Dodika završio predmet koji zaista predstavlja deo ukrajinske kulturne baštine, a on ga darovao to će biti novi međunarodni skandal BiH u režiji Milorada Dodika, piše klix.ba.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar