Dodik: Nisam tražio podršku za secesiju Republike Srpske

Svet 14. dec. 202021:25
Podeli:
Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na današnjem sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom nije tražio podršku sa secesiju Republike Srpske.

„Pošto drugi deo BiH hoće da ukine Republiku Srpsku, mi u takvoj BiH nećemo ostati i to je sve što mogu da kažem“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka sa Lavrovom.

On je izrazio zahvalnost Rusiji za ulogu koju je imala u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je potpisan pre 25 godina, a posebno na podršci u sprovođenju mirovnog sporazuma.

„Ta podrška je nama veoma važna, jer pokazuje da u svetu postoje oni koji znaju važnost Dejtonskog sporazuma, a ne da se bore se protiv njega“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum nije napravljen da bude menjan ili ukinut, bez saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH ponovio je da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) treba da bude ukinuta, a ne da se produžava njegov mandat i, kako je naveo, agonija koju proizvodi u BiH.

On je „bonska ovlaštenja“ Visokog predstavnika nazvao „prevarom i podvalom“, navodeći da je Savet za implementaciju mira (PIC) formiran mimo Saveta bezbednosti UN-a, zbog čega nije mogao ni dati „bonska ovlaštenja“ visokom predstavniku.

Dodik je dalje kazao da RS neće podržati uvođenje sankcija Rusiji niti će prihvatiti ulazak BiH u NATO.

„Spremni smo na saradnju sa NATO-om, ali ne ni na kakvu integraciju u NATO, jer u tome ne vidimo ništa dobro“, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naveo da je RS opredeljena za vojnu neutralnost, kao i Srbija, sa kojom, kako je kazao, RS ima uspešnu i dobru saradnju u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

Dodik je još kazao da u BiH postoji „nekakva“ saglasnost u vezi sa evropskim integracijama, ocenivši da, zapravo, Evropska komisija sa svojih 14 uslova koje je postavila pred BiH sprečava te interacije.

„Za nas je neprihvatljivo da se bilo šta uradi suprotno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH“, kazao je on.

Dodik je kazao da je sa ruskim šefom diplomatije razgovarao i o daljoj ekonomskoj saradnji, borbi protiv Covid-19, nabavci vakcina protiv koronavirusa iz Rusije, podršci koju ruske banke mogu pružiti RS, a izrazio je spremnost RS da svoj doprinos da se u Banjaluci otvori odeljenje ruske ambasade u BiH.

Dodik je Lavrovu poklonio ikonu staru 300 godine u pozlati, koja je pronađena u Lugansku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar