Dodik: Nikad ne bih žrtvovao mir

Svet 17. okt. 202114:27
Podeli:
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je uvek govorio da ne bi žrtvovao mir za Republiku Srpsku i naglasio da su sve aktivnosti koje preduzima Republika Srpska političkog i pravnog karaktera i da se izvan toga neće ići.

Pročitajte još:

„Ništa od onoga na šta nemamo pravo ne tražimo. Sve što pripada BiH po Ustavu biće njeno i mi ćemo to poštovati. Sve što po Ustavu nije u nadležnosti BiH moraće biti vraćeno Republici Srpskoj“, istakao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da ne može da se načudi tim rečima.

„Zar on misli da je moglo tako da mi to već ne bi uradili? Bošnjaci ne žele da pregovaraju niti razgovaraju ni o jednoj nadležnosti koja im je data nakon što su je oteli od Republike Srpske“, istakao je Dodik.

Naveo je da je Repubilka Srpska bila spremna da legalizuje Sud i Tužilaštvo BiH, ali da im se jasno propišu nadležnosti koje ne bi zadirale u entitetske, ali da ni to nije moglo.

„Mislim da je za sve u BiH najbolje da se vratimo kako se zna reći na fabrička podešavanja“, naglasio je Dodik.

Milorad Dodik Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Dodao je da mora da podseti sve da je rat 1995. godine završen tako što je Republika Srpska odustala od nezavisnosti, ali i tako što joj je Ustav, odnosno Aneks 4 dao dovoljno jaku autonomiju da se kaže „u redu, potpisujemo“.

Prema oceni Dodika, od 1995. do 2021. godine prisutna je stalna, kako je rekao, „brutalna otimačina nadležnosti, koja nikada ne bi bila provedena u redovnoj proceduri“.

Prema rečima Dodika, da su Srbima 1995. rekli da je ovo novo ustrojstvo BiH i ponudili ovo što imaju danas, rat ne bi bio završen, niti bi potpisali taj sporazum.

„Sve pod izgovorom funkcionalnosti mi smo gubili jednu po jednu nadležnost. I šta imamo danas? Je li BiH funkcionalnija? Zašto nije kada ste nam uporno govorili ako ovo bude na zajedničkom nivou brže ćete se kretati ka EU. Jesmo li se brže kretali? Nismo“, rekao je Dodik.

BONUS VIDEO: Kome i zašto odgovara neprekidno održavanje krize u BiH?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar