Dodik: Nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti

Svet 12. jun. 202111:24
Podeli:
Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ne postoje planovi za pomeranje entitetske linije između Republike Srpske i Federacije BiH, ali da postoji želja za njenim jačanjem.

Pročitajte još:

Dodik je rekao da nije spreman da žrtvuje mir zarad osamostaljenja Republike Srpske.

„Mi nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti… Nit’ sam ja ratni čovek, niti bi to išta rešilo. Između Republike Srpske i FBiH postoji granica, koja se zove entitetska. Ona nije upitna što se nas tiče, mi nemamo nameru da je pomeramo, skraćujemo, povećavamo, ali imamo nameru da je ojačamo i jednog dana ćemo to i uraditi“, rekao je Dodik.

On je istaknuo da nezavisnost RS ne bi dovela do rata.

U BiH je, smatra Dodik, problem istorije i odnosa među narodima koji, kako kaže, ne dozvoljava pravljenje građanski uređene države.

On je napomenuo da su narodi u BiH poslije 25 godina zavađeniji nego pre, a osnovna misija međunarodne zajednice bila je da ih pomiri.

O tome zašto se žestoko protivi novom visokom predstavniku za BiH, Dodik je rekao da je on sinonim za nezakonitost, za rušenje prava, „međunarodnog pre svega“.

Milorad Dodik Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmovic

Dodik je rekao i da BiH, dok on odlučuje, nikada neće ući u NATO jer je on bombardovao Srbe, Srbiju, osiromašenim uranijom.

„Ja sam razgovarao sa predstavnicima NATO-a, oni kažu da je sve što se tiče saradnje u redu, a što se tiče članstva, mora postojati nova odluka. Na kraju krajeva, nije NATO neozbiljna organizacija da ovako nesređenu i neartikulisanu državu primi u svoje članstvo da napravi probleme. To sam, recimo, čuo od četiri predsednika država koji su članovi NATO-a“, rekao je Dodik.

O ratnim zločincima

Dodik je rekao i da se nekom narodu ne može zabraniti da prema svom osećaju obeležava neko vreme koje je prošlo.

Smatra da je glorifikaciji Radovana Karadžića više doprinio „nejasan rad Haškog tribunala“, za koji je kazao da je previđen „da se osude svi Srbe koji tamo odu, a da se posle prvostepene presude oslobode Ante Gotovina ili Naser Orić“.

Na pitanje da li će biti povučena odlikovanja osoba koje su osuđene za ratne zločine, Dodik je podsetio da je to stvar parlamenta, koji je odlučio da neće.

„Mislim da neće, mislim da ne treba“, dodao je Dodik.

On je naveo da i u Sarajevu postoje škole i ulice koje nose nazive po fašistima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar