Dodik nakon sastanka sa Tras: BiH je nefunkcionalna i propala

Svet 26. maj 202214:18
Podeli:
Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle sastanka članova Predsedništva sa ministarkom spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras u Sarajevu, izjavio je da joj je rekao da je BiH nefunkcionalna i propala država.

„Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno mešanje, pa i njihove (britanske) vlade, te da je (bivši visoki predstavnik u BiH) Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade“, rekao je Dodik novinarima.

On je rekao da nema informacije o ugroženosti BiH, pozivajući se na izjave Trasove da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.

Liz Tras Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

"Rekao sam joj da sam član vrhovne komande u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je komandant Altee rekao da je ovde stabilno i mirno, da je zamenik Združenog štaba NATO isto tako rekao da nema bezbednosnih izazova, a to smo mogli da čujemo i od Stjuarta Piča (specijalnog izaslanika za zapadni Balkan) koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može da tvrdi da ovde treba nekoga da brani", rekao je Dodik.

Nakon navoda Trasove o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, Dodik kaže da je upitao "ko je zvao i zašto imaju pravo da uđu u neku suverenu zemlju i da o tome govore".

POGLEDAJTE JOŠ:

Naglasio je da je šefici britanske diplomatije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

"Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je garantovala Dejtonski sporazum i da treba da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma treba da imenuju visokog predstavnika, a Savet bezbjednosti UN da to potvrdi, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo", naveo je Dodik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar