Dodik na udaru dva bošnjačka udruženja: „Da se zaustavi ratnohuškačka politika“

Svet 26. nov. 202110:53
Podeli:
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovo se našao na udaru dva bošnjačka udruženja, koja od međunarodne zajednice traže da, kako navode, zaustave "ratnohuškačku politiku" lidera SNSD.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju dva bošnjačka udruženja navodi se da su oni do sada dva puta pozivali Dodika i predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se „zaustave u stvaranju uslova za izazivanja konflikta u BiH“.

Napominju da su u avgustu i oktobru 2021. godine, u saradnji sa UN, uputili dva Izveštaja specijalnoj savetnici generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, Alis Nderitu, kao i Karimu Kanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (IČ) zbog, kako tvrde, „ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida“, prenela je sarajevska N1 tv.

Ovaj apel, kažu, upućuju, jer smatraju da se Dodik neće zaustaviti.

Pismo dva najaktivnija udruženja u BiH protiv srpskog rukovodstva i srpskog naroda – „Udruženja žrtava i svedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“ – upućeno je šefovoma država članica Saveta bezbednosti UN, generalnom sekretaru UN, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima Evropske unije.

„Tražimo od vas da ispoštujete UN i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, presude dva UN suda- ICJ i ICTY/MICT za čije osnivanje su glasale sve članice VS UN-a, a posebno razloge i ciljeve navedenih sudova, zbog kojih ste jednoglasno odlučili i da se formira ICTY – Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Navode i da se Dodik poziva na podršku predsednika Ruske Fedreacije u izazivanju konflikta i, kako tvrde, preti ruskom podrškom.

Dodaju da oni ipak ne veruju da bi ruski predsednik podržao bilo kakav zločin.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar