Dodik: Mržnja zbog koje su stradali Srbi u NDH nije smanjena

Svet 20. jul. 202100:16
Podeli:
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U Gornjem Jelovcu pod Kozarom prvi put je obeležen Dan sećanja na decu koju su ubile ustaše u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), a srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mržnja koja je dovela do stradanja srpskog naroda u NDH u Drugom svetskom ratu danas nije smanjena.

Dodik smatra da bi se u ovom trenutku “sve to na neki način ponovilo“, kada bi za to bilo prilike, kao što je to bilo 1991. godine.

On je istakao da je za njega impresivna količina mržnje koja i sada postoji, prenosi RTRS.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mišljenja je da bi gotovo svaki dan moglo bi da se obeležava neko od stradanja srpskog naroda, kao i da svako dete treba da zna i da uči do čega je dovela politika NDH – trećinu Srba pobiti, trećinu prekrstiti i trećinu rasterati.

Dodik je rekao da se ne sme dozvoliti da se izgube osnovne vrednosti, a dobije komoditet i poručio da mora da se radi na osveštavanju o značaju Republike Srpske „koja je nastala u krvi i slobode koju, za razliku od drugih naroda, srpski narod nije predavao okupatorima raširenih ruku“.

„Zato je moj apel i ovde – okupimo se oko Republike Srpske, koja je jedina “politička partija“ koja vredi. Sve je drugo karikatura“, poručio je Dodik.

Ocenio je i da koliko god su zla ustaše nanele, „toliko su srpski narod zatirali i komunisti“.

Akademik Matija Bećković izjavio je danas da je jedina srpska geografija – „jamografija“, a pamćenje jedina osveta, te da bi na toj mapi zauvek zasvetlilo ime zaseoka Macure u Gornjem Jelovcu kod Prijedora, svedočeći da ni njega nije zaobišao genocid.

Parastosu kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gde je sahranjeno 312 ubijenih iz Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 dece mlađe od 14 godina, prisustvovali su i drugi ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, čelni ljudi gradova i opština Potkozarja.

Među prisutnima bili su i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kao i glumica Biljana Čekić koja je glumila „Daru iz Jasenovca“.

Oni su na spomenik položili vence i cveće.

BONUS VIDEO Dan koji je odredio sudbinu Jugoslavije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar