Dodik kao Dalaj lama: Best of Draška Stanivukovića

Svet 16. nov. 202013:22 > 14:33
Podeli:
Foto:AP Photo/Radivoje Pavicic

Draško Stanivuković, 27-godišnji političar koji će po svoj prilici biti novi gradonačelnik najvećeg grada u Republici Srpskoj, u parlamentu je poznat kao jedan od najoštrijih kritičara režima Milorada Dodika.

Pročitajte još:

U Banjaluci je došlo do ogromnih promena jer je SNSD izgubio mesto gradonačenika posle više od 20 godina vlasti u ovom gradu. Banjaluka je bila bastion SNSD-a i Milorada Dodika; njegov kandidat Igor Radojičić nije obnovio mandat, te će na njegovo mesto doći kandidat opozicije Draško Stanivuković.

Mladi Stanivuković je redovno snosio posledice zbog borbe protiv struje Milorada Dodika; bio je ii hapšen, a i fizički napadan zbog svog političkog delovanja. Zato se posle proglašenja pobede na izborima za gradonačelnika Banjaluke našalio i rekao kako ovo će prvi put nakon četiri godine moći ući u Skupštinu Grada a da ga ne dočeka policija.

Humor u skupštinskim redovima

Stanivuković je aktivan i na društvenim mrežama, svakako na YouTube-u, tako da se upravo na profilu pod imenom Draško Stanivuković mogu naći razne kompilacije njegovih najboljih – ili najkomičnijih – trenutaka iz Skupštine. Jedan od njih je svakako onih kada kaže da je Milorad Dodik postao „srpski Dalaj lama“.

Ko je rekao krompir

Stanivuković je u kritici predloga poslovnika – koji, kako je istakao, „služi da se začepe usta poslanicima koji ukazuju na probleme i proteste“ – one poslanike koji nisu imali nijednu diskusiju nazvao „krompir poslanicima“. Kako bi ilustrovao svoju tezu uverljivo, u Skupštinu je, naravno, doneo krompir.

 

Političko „nedonošče“

U međuvremenu ga je režim u Banjaluci krstio i kao „mladog tajkuna“ i „državnog neprijatelja“, ali Stanovuković nije posustajao u nameri da sruši Dodika, tako da se već dugo na internetu mogu pronaći scene sučeljavanja dvojice političara, starog lisca Dodika i Stanivukovića koga je ovaj zvao „nedonošče“, a koji mu je na kraju u Banjaluci zaista došao glave.

„Vi ste mene nazvali političkim pobačajem, ali da vas podsetim da ste tako zvali i Vučića, pa mu se danas divite, klanjate, idete u posetu“, odgovorio je Stanivuković Dodiku. “Kad vas vidim da otvarate usta, a ne jedete, znam da lažete.”

Kako ide traktor?

Jedan od apsurdnijih sudara Dodika i Stanivukovića je onaj kada je mladi Draško pitao Dodika: „Kako ide traktor na imanju?“

Sve ću vas hapsiti

Pošto su se sukobi Dodika i Stanovukovića nastavili i u 2020. godini, Stanivuković je proletos poručio pripadnicima vladajuće stranke: „Ja kad budem vlast, ja ću vas hapsiti.“

Simultanka na Vrbanji

Prvi politički, ali nažalost i fizički obračun Stanivukovića i Dodika, desio se 2018. godine prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju mosta na reci Vrbanji. Stanivuković je tom prilikom rekao da ga je Dodik udario, a Milorad Dodik negirao da je došlo do incidenta. Na snimku koji je Draško postavio vidi se kako ga član Dodikovog obezbeđenja udara.

NATO zastava za Mileta

Na sednici parlamenta koja se bavila, između ostalog, pitanjem ulaska BiH u NATO, njih dvojica imali su još jedan okršaj. Na snimku koji se pojavio ubrzo nakon sednice, može se čuti kako ga Dodik naziva “bolesnikom”. Stanivuković je tada imao mali performans, gde je mahao zastavom NATO alijanse kako bi dao do znanja Dodiku da je prozreo namere da se ide ka NATO.

Sukob je nastavljen u restoranu, što su takođe zabeležile kamere. U restoranu gde su sedeli poslanici i ljudi bliski kako SNSD-u, tako i PDP-u, Stanivuković je prišao ka stolu Milorada Dodika i dobio uvrede.

“Ne bojim se ja, razumete. Ja imam 26 godina i vreme je preda mnom”, poručio je Stanivuković tada i udaljio se iz restorana.

Šamar ministra policije

Na sednici Narodne skupštine Republike Srpske 2019. godine, Stanivuković, tada poslanik PDP-a, dobio je šamar od ministra policije Dragana Lukača na posebnoj sednici koja se bavila programom reformi u BiH. Lukač je prvo bacio papire na Stanivukovića, a nakon toga i fizički nasrnuo na njega.

“Prijaviću ga njegovoj policiji, tužilaštvu. Da krivično odgovara. Je li ovo normalna država? Da ministar policije tuče?”, poručio je tada Stanivuković nakon incidenta na konferenciji za novinare.

Dodao je i: “Mora da vidi krv. To je njegovo prirodno stanište. Imamo monstrume ovde. Jelena Trivić je prišla. Ja sam vidio da joj zavrće ruku. Pozivam sve ljude. Ovo je na sve ili ništa. Ja sam dokazao da ću ići još dalje. Meni je oduzeta reč, a on i dalje sedi u Skupštini”, poručio je poslanik Stanivuković te 2019. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar