Dodik: Izvorni Dejton ili za sest meseci nezavisnost Republike Srpske

Svet 25. sep. 202118:35 > 18:58
Podeli:
Milorad Dodik Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložiće da, ukoliko ne bude povrataka na izvorni Dejtonski sporazum, RS povuče saglasnost sa ranije datih sporazuma o vojsci i indirektnim porezima, kao i da u roku od nekoliko meseci formira svoju vojsku i zabrani rad Sudu i Tužilaštvu BiH na teritoriji RS.

„Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rešenja, mi nemamo ovde šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH“, rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici, prenose „Nezavisne novine“.

Dodik je naveo i da u prvoj fazi Republika Srpska treba da odbaci sve što je nametnuto od v isokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, uz napomenu da nigde na svetu ne postoji ustavni sud koji se bavi problematikom vlasništva i nadležnostima.

„RS će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povućićemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet meseci, to je moj predlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da deluje na prostoru Srpske i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta Srpske“, rekao je Dodik.

On je ponovio da Ustavni sud, kao ni Parlamentarna skupština BiH, nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigde ne piše u Dejtonskom sporazumu.

Napomenuo je da Ustavni sud treba da donosi odluke u skladu sa Ustavom, a ne u skladu sa praksom.

Dodik je zahvalio opoziciji u RS što je podržala da se održi vanredna sednica parlamenta Srpske.

„Pokušaćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražiću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest meseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost“, zaključio je Dodik.

Bonus video: Ko je Draško Stanivuković

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar