Dodik: Bosna i Hercegovina je u raspadu sistema

Svet 21. apr. 202119:36
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da politički dijalog o mogućim situacijama i rešenjima u BiH ne može biti zaustavljen. On je ocenio da je to potrebno, jer BiH trenutno "živi u jednoj nakaradnoj situaciji" i zato što je u "raspadu sistema i nema vezivnog tkiva koje to može povezati".

Komentarišući uputstvo ministrke spoljnih poslova BiH Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima da zemlje u kojima deluju upozore da je svaka priča o promeni granica u BiH zlonamerna, Dodik je rekao da je „dotična spremna da reaguje na priču koja nije vlasništvo BiH, jer nije krenula odavde već je došla sa strane“, a da nikad nije regovala na činjenicu da se u BiH krši Ustav.

„Srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim ambasadama širom sveta. Poslala ona upustva ili ne, oni će se uvek ponašati na taj način“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodao je da su u prošlosti stranci mogli nešto da urade u BiH, a da sada „oni ni sami sebi ne mogu pomoći“.

„Nezaobilazno je s njima diskutovati, jer moćni i arogantni uvek će pokušati da slede svoju logiku i da, ako ne mogu da vas ubede, onda pokušavaju da vas spreče raznim merama, kao što vas sprečavaju na međunarodnoj sceni, pokušavaju da satanizuju, uvode sankcije i mnogo čega drugog“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, treba se izboriti da razgovori o budućnosti BiH budu bez mešanja sa strane.

„Zato je i naša inicijativa da razgovaramo potpuno suprotna od onog šta rade Bošnjaci“, kazao je Dodik.

On je ocenio da bošnjački političari ne odustaju od ideje o BiH bez entiteta i ukidanja Republike Srpske.

Srpski član Predsedništva je naveo da u BiH ne postoji ništa što predstavlja bazični konsenzus, dodavši da su narodi na ovim prostorima u svim istorijskim događajima bili na različitim stranama.

„Dok jedni imaju komemoraciju, drugi slave i to je nešto što je nespojivo. Ali, da bi mogli ići svi zajedno napred, moramo da to odbacimo i da pustimo svakoga da se razvija bez mogućnosti da drugom nameće svoje stavove i svoja rešenja“, konstatovao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je rešenje koje je univerzalno i mora da bude prihvatljivo i u BiH.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar