Dodik: Bosanski Srbi mogu mobilisati vojsku ako bude potrebe

Svet 12. maj. 202115:56 > 16:08
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nastavio je sa izjavama da bosanski Srbi mogu brzo da mobilizuju svoju vojsku ako im to zatreba i nastavio je sa izjavama na račun visokog predstavnika Valentina Inzka, ali i zvaničnika Evropske unije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vojsku Republike Srpske moguće je ponovo brzo mobilizovati u punom sastavu, ako zatreba“, kazao je Dodik u Banjaluci tokom obeležavanja dana Treće pešačke pukovnije oružanih snaga BiH.

Oružane snage BiH stvorene su pre petnaest godina integracijom dotadašnjih entitetskih vojski, a njihovo ukidanje rezultat je odlučnog delovanja međunarodne zajednice.

Temelj bosanskohercegovačke vojske od tada su tri pešačke pukovnije, koje baštine tradiciju nekadašnjeg HVO-a, Armije BiH i Vojske RS.

Dodik je u sredu istakao da je pristanak na uspostavu jedinstvenih oružanih snaga BiH bila jedna od najvećih greški koje su Srbi napravili nakon rata, ali je zapretio da se to može lako promeniti „bude li potrebe“.

Kaže da međunarodna zajednica ignoriše njihove zahteve

Istakao je da međunarodna zajednica uporno ignoriše zahteve iz RS, dodavši da je samo zbog toga ovom entitetu uskraćena i stolica u Ujedinjenim nacijama.

„Možda nam i ne treba stolica u UN-u, no treba nam priznanje i samo čekamo trenutak kada ćemo to i ostvariti“, kazao je Dodik, koji je samo dan ranije tokom rasprave na parlamentu RS izjavio da vlasti tog entiteta ne čine nikakve korake prema secesiji od BiH.

Parlament RS u utorak je glasovima poslanika iz vladajuće većine predvođene Dodikovom strankom odbacio i zahtev visokog predstavnika Incka da se bivšim vođama bosanskih Srba osuđenim zbog ratnih zločina oduzmu odličja i priznanja koja su im ranije dodeljena.

Incko je nakon toga najavio da će o svemu izvestiti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Džozefa Borela, a nakon toga će biti donesene odluke o koracima koji bi se mogli preduzeti.

Komentarišući tu najavu, Dodik je u sredu rekao da su u RS odlučni da Incku ne dopuste da ih kazni upotrebom svojih ovlašćenja, koje podrazumevaju i mogućnost smene izabranih zvaničnika.

„Ako (Incko) pokuša da upotrebi bilo koje od svojih ovlašćenja to će biti trenutak kada će RS doneti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borel, pa neka izvoli“, kazao je Dodik novinarima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar