Dodik: BiH je na rubu raspada

Svet 11. okt. 202111:52 > 12:19
Podeli:
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ukazao je danas na promenu kroz koju je svet prošao u poslednje dve godine, a koja je izazvana pandemijom virusa korona i ocenio da je upravo pandemija pokazala slabost „velikih“, ali i Svetske zdravstvene organizacije koji su, kako kaže, zaboravili „male“.

Dodik je na skupu, koji se održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu, kazao da su na početku epidemije bogate zemlje zaboravile na male i siromašne, kao i da su pokušaji da se obezbede zaštitna oprema, a potom i nabavka vakcine, bili su na granici prevare, a pretvorili se u borbu na uštrb malih.

Ipak, Dodik primećuje da su opet male zemlje dobile pomoć od onih koji nisu zaboravili šta je to solidarnost.

Izrazio je zabrinutost jer se svet suocava sa stalnom pretnjom eskalacije nasilja, terorizmom, siromaštvom… i ukazao na to da ni BiH nije pošteđena problema.

POGLEDAJTE JOŠ:

„BiH je zemlja pod protektoratom SAD i drugih velikih mahom zapadnih sila. Nerazumevanje i uplitanje međunarodnih faktora, zapadnih sila, dupli standardi, doveli su našu zemlju do ruba raspada“, kazao je Dodik.

Kako je dodao, zbog nepoštovanja UN, BiH je danas nametnut visoki predstavnik kao sinonim za protektorat.

Dodik je ukazao i na to da je uporno osuđivanje samo jednog naroda – srpskog jedna od prepreka istinskom pomirenju Srba i Bošnjaka.

„Smatram da unutar država neslaganja treba rešavati mirnim putem, prihvatanjem i negovanjem različitosti. Znam da je to lakše reći, nego učiniti, ali Pokret ne sme prestati da nameće to kao rešenje“, kazao je.

Ističe da jedini način komunikacije među državama i narodima može i sme biti dijalog uz uvažavanje svih strana, kaže Dodik i dodaje da netolerancija i nepoštovanje dijaloga stvaraju nepoverenje među narodima, državama i vode sukobima.

Navodeći da su sve zemlje regiona Zapadnog Balkana uključene u proces evropskih integracija, ali da je neizvesno kada će do članstva doći, Dodik kaže da se zemlje u regionu povezuju radi saradnje.

U tom kontekstu posebno je izdvojio Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića za kojeg kaže da neumorno iznosi inicijative i predloge za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

„Na nama je da istrajemo na principima bez obzira na pritiske“, naglasio je Dodik i dodao da je potrebno obnavljanje međunarodnog poverenja kako bi se krenulo u bolju i sigurniju budućnost.

Takođe, Dodik kaže i da bi reforma Ujedinjenih nacija morala ići u korak sa globalnim promenama.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar