Dodik: BiH je sinonim za krizu koja nikada ne prestaje

Svet 07. okt. 202116:01
Podeli:
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

BEOGRAD, 7. oktobra (Tanjug) - Bosna i Hercegovina je sinonim za krizu koja se povremeno smiri, ali nikada ne prestaje, poručio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na tribini "Sloboda i samostalonost Republike Srpske" u Beogradu.

Na tribini je predstavljena knjiga „Uspon jedne ideje. Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“, autora Željka Budimira, Nenada Kecmanovića i Aleksandra Vranješa.

Dodik je rekao da knjiga predstavlja sistematizovane i celovite činjenice koje govore o istoriji srpskog naroda i njegovoj borbi za slobodu na ovom prostoru i značajnom delu BiH.

On je rekao da je BiH projekat SAD, koje su, kaže, želele da naprave zemlju koja će da promoviše „američki duh“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Bilo im je egzotično da od BiH nakon raspada Jugoslavije sačine neku zemlju, koja bi po njima mogla da promoviše američki duh. On podrazumeva da ljudi bez obzira na naciju ili etnicitet mogu nešto da se dogovore, da žive i da u tom pogledu zanemaruju čitav kontekst jedne istorije koja je u suštini najbolje vidljiva ili opisana kroz ovu knjigu „, naveo je Dodik.

On je dodao da je BiH projekat međunarodne zajednice, pre svega američke ideologije, koji se zasniva na imperijalnim ambicijama i prekrajanju svesti ljudi.

Diplomata Vladislav Jovanović je primetio da mnogi ne uvažavaju status BiH, koji je definisao Dejtonski sporazum.

„Zaboravili su da je Bosna labava unija triju konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta, i da je to uslov opstanka države. Bez toga ona ne bi mogla ni da bude stvorena, ni da izađe iz tog nesrećnog rata“, rekao je Jovanović.

On je istakao da se pravo na samoopredeljenje ne može potrošiti, te da je to Sloveniji krajem prošlog veka omogućilo da izađe iz Jugoslavije bez konsultovanja sa drugim narodima.

Publicista i novinar Ðuro Bilbija rekao je da je srpski narod kroz istoriju ustajao samo da brani i odbrani svoju slobodu, ali kada u tome uspe, uvek se, kaže, nađe neko kome to smeta.

„Moramo se politički boriti da se teror, pritisci i ucene zapadnih zemalja i njihovih predstavnika zaustave i sve u BiH vrati na izvorni Dejtonski sporazum, kao jedini mogući opstanak posrnule BiH“, naveo je Bilbija.

On smatra da postoje veliki pritisci zapadnih zemalja usmereni na urušavanje Dejtonskog sporazuma, a zbog takve situacije, prema njegovim rečima, RS ima puno pravo da samostalno traži svoj put do slobode, jer je „sloboda drugo ime Srpske“.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar