Đukanović: Zakon Magnitski uskoro i u Crnoj Gori

Svet 11. jun. 202111:41
Podeli:
Milo Đukanović Foto:TANJUG/ SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će učestvovati u inicijativi da se i u Crnoj Gori u bliskoj budućnosti donese Zakon Magnitski.

Pročitajte još:

Đukanović je na tviteru objavio da je tu inicijativu dobio od Bila Braudera, pokretača globalne akcije za uvodjenje Zakona Magnitski i da će u njoj učestvovati „sa zadovoljstvom i u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i političkim autoritetom“.

„Ideja i način borbe da se sačuva uspomena na gospodina Magnitskog, a naročito na vrednosti koje je on zastupao, veoma su bliski Crnoj Gori i meni lično i mi ih u potpunosti delimo“, naveo je Đukanović.

Zakon se zove po ruskom advokatu i zviždaču Sergeju Magnitskom koji je otkrio velike poreske prevare u Rusiji. On je 16. novembra 2009. umro u moskovskom istražnom zatvoru, u kojem je bio skoro godinu dana. Zapadne vlade i medjunarodne grupe za ljudska prava tvrde da je bio mučen i da mu je uskraćena medicinska nega.

Zakon Magnitski usvojen je u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine, prvobitno je uspostavljao lične sankcije državljanima Rusije, a njegovo dejstvo je 2016. prošireno na sve ostale države.

U međuvremenu je usvojen i u Kanadi, Velikoj Britaniji i još nekim državama i poreskim teritorijama.

Sankcije po Zakonu Magnitski odnose se na pojedince iz inostranstva za koje države koje ga primenjuju smatraju da su počinile korupciju i teška kršenja ljudskih prava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar