Đukanović: Duh mržnje iz Srbije leti prema Crnoj Gori

Svet 04. mar. 202110:06 > 12:32
Podeli:
Milo Đukanović Foto:BETAPHOTO/STR/MO

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da Srbija "neverovatno radi na svoju štetu" i dodao da se duh mržnje sada pušta iz boce prema Crnoj Gori i svemu crnogorskom, zbog čega su odnosi dve zemlje danas na najnižem mogućem nivou .

Pročitajte još:

„Srbija neverovatno radi na svoju štetu. Nema potrebe da se to dokazuje, ja sam akter političkog života već 30 godina, sledio sam devedesete, plan Z-4 ponuđen za Hrvatsku, planove ponuđene za Bosna, Rambuje ponuđen za Sve ovo je bahato, grubo i brzopleto odbačeno, a sve se završilo ozbiljnim gubicima za Srbiju i za one koji su bili kreatori takve politike u Srbiji, nažalost i za druge, tako da nemam sumnja da je ova politika prema Crnoj Gori danas „Gori politika puštanja duha iz boce, duha mržnje prema Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, ono što je učinjeno od zvaničnog Beograda devedesetih godina prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu … danas se radi prema Crnoj Gori.

Foto: EPA/ARMANDO BABANI Milo Đukanović i Aleksandar Vučić

„Rekao sam to mojim sagovornicima u Beogradu kad je počeo, povodom (crnogorskog) Zakona o slobodi veroispovesti. Rekao sam da se sećam devedesetih, da je bilo ljudi, čini mi se, ozbiljnijih politički kalibar nego danas. „Taj duh mržnje iz flaše i više nisu mogli da ga kontrolišu. Danas se ponavlja ista greška, sijući mržnju prema Crnoj Gori i svemu što je crnogorsko. To će nepopravljivo pogoršati odnose naše dve države, „Rekao je Đukanović.

Dodao je da se to sada može videti „kroz neumoljivu kampanju koja se iz Srbije vodi za lokalne izbore u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, Nikšiću“.

„U Srbiji se na TV Hepi vodi ‘Srećno za Nikšić’, kako se zove emisija koja je pokrenuta. A bitka se vodi sa namerom da pobedi Nikšić. Nikšić se dobija da bi se osvojila Crna Gora. Dakle, mi ponovo prisustvujemo jednom. „Ekspanzionistička politika Srbije prema susedima, u ovom slučaju prema Crnoj Gori. I zato su naši odnosi na najnižem mogućem nivou“, rekao je Đukanović.

Pročitajte i:

Sa predsjednikom Crne Gore zajednički su razgovarali novinari Dragan Bursać iz Banjaluke, Vlado Vurušić iz Zagreba, Tomislav Marković iz Beograda, Senad Pećanin iz Sarajeva i Dinko Gruhonjić iz Novog Sada u okviru Podgoričkog foruma za štampu.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da je mišljenje prethodne vlade bilo da se upitnikom treba rešiti tradicionalnih pitanja, kojih se EU rešila u većini zemalja, jer je popis važan pre svega za ekonomski razvoj svake od njih. zemlja.

„Za građansku državu kakva je Crna Gora, saznanje da li se broj članova jedne nacije povećao između dva popisa, a broj članova druge nije – nije samo presudno – već i od posebne važnosti. Zato je zaista zvuči neverovatno da je šef jedne države Očigledno je da rezultati popisa dokazuju tezu da Crna Gora nije građanska država već da je Crna Gora srpska država, tako da se platforma može dalje primenjivati sa te platforme. ‘srpskog sveta’ “, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, nacionalni popis stanovništva važan je za one politike koje nisu evropske, već nacionalističke i šovinističke.

„Šovinizam predstavlja nepodnošljivu mržnju prema svemu što je nacionalno i verski drugačije, što često rezultira destabilizacijom, etničkim sukobima, pa čak i genocidom u bivšoj Jugoslaviji. Pa zar s se ne sećamo rezultata pokušaja teritorijalne reorganizacije zapadnog Balkana?, ni velika Hrvatska, već smo dobili veliku tragediju, sa više od 130 000 žrtava. Ta politika je poražena, ali nije sahranjena i sada pokušava da oživi “, rekao je Đukanović.

e ne sećamo rezultata pokušaja teritorijalne reorganizacije zapadnog Balkana?, ni velika Hrvatska, već smo dobili veliku tragediju, sa više od 130 000 žrtava. Ta politika je poražena, ali nije sahranjena i sada pokušava da oživi “, rekao je Đukanović.

Dodao je da ovaj nacionalistički, šovinistički duh živi u uverenju da su devedesetih izgubili jer im međunarodne okolnosti nisu favorizovale, pa danas pokušavaju da urade ono što tada nisu uspeli.

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

„Zbog raznih kriza u svetu, međunarodna zajednica ostavila je zapadni Balkan nedovršenim poslovima: ostavila je nefunkcionalnu Bosnu, paralizovanu Makedoniju, nerešeno pitanje Srbije i Kosova. Šovinistička ideja je sada da Crna Gora napusti NATO, kompromis i povratak. pod krilo Srbije “, ocenio je Đukanović.

Rekao je da Crna Gora ima snage da brani svoj građanski i sekularni karakter, zbog kulture i tradicije građanskih i antifašističkih vrijednosti koje nasljeđuje.

„Čestitali smo novoj vladi na pobedi na izborima i rekli: molim vas, preuzmite odgovornost za upravljanje državom, ali ako ste svoj uspeh na izborima protumačili kao pravo na uništavanje, prodaju ili izdaju Crne Gore, onda to više nije političko pitanje . Tada ćemo. Braniti kao što se Crna Gora uvijek branila tokom svoje hiljadugodišnje istorije. Mora biti jasno ko je pogrešno protumačio izbore 30. avgusta prošle godine „, rekao je Đukanović, koji je i predsjednik opozicione Demokratske partije socijalista.

Đukanović je izjavio da je realno očekivati brz povratak Sjedinjenih Američkih Država u evroatlantsku zajednicu, a takođe i na zapadni Balkan, jer su predstavnici nove američke administracije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar