Đukanović: Prioritet Vlade je politički revanšizam

Svet 19. maj. 202112:42
Podeli:
Milo Đukanović Foto:TANJUG/ SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

"21. maj uvek iznova budi posebne emocije, posebno na Cetinju. Naša obaveza je da stalno unapređujemo i branimo tekovine Dana nezavisnosti. Crna Gora je danas stabilna multietnička zajednica, pouzdan i siguran sused i međinarodni partner. Jedina smo zemlja kandidat sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima. Pokazali smo da smo država jasne i čvrste geopolitičke orijentacije. Napravili smo iskorake na ekonomskom planu. Postali smo privlačna destinacija za renomirane investitore i turističku elitu",rekao je danas na Cetinju Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

Pročitajte još:

On je dodao da je 2020. bila godina značajnih promena za Crnu Goru.

„Promenjena je vlast. Po prvi put rezultate izbora priznali su svi učesnici iako je izborni proces bio pod snažnim pritiskom iz inostranstva. Danas stičemo novo iskustvo političke kohabitacije. U obavezi smo da poštujemo volju građana. Registrovano je dosta poteza nove Vlade koji izazivaju podozrenje javnosti. Prioritet Vlade je politički revanšizam. Umesto da se sistem unapređuje, on se razgrađuje. Na sceni je obračun sa pojedincima, od zdravstva, tužilaštva, obrazovanja. Imamo ugrožavanje međunarodnog ugleda Crne Gore, kako zbog kompromitacije bezbednosnog sistema, tako i zbog anticivilizacijskih poruka“, kazao je Đukanović.

On je rekao da posebno zabrinjava odsustvo svesti o pitanjima koja zadiru u pitanje nacionalnog identiteta.

„U pitanju je loša namera prema Crnoj Gori i njenom međunarodnom karakteru. Sve ovo izaziva dodatnu zabrinutost ako se pogledaju kretanja u regionu i šire. Nosioci retrogradnih politika su ohrabreni. Danas svedočimo zvaničnim i nezvaničnim inicijativama za preispitivanje državnih granica na Balkanu. Svakom dobronamernom je jasno da su za Crnu Goru i region najbolji izbor evroatlantske integracije. Nadamo se da će racionalost pobedničke euforije početi da jenjava. Uprkos svim zebnjama, ne vidim drugačiju perspektivu do proširenja. Kad god se ono desi, uveren sam da ćemo biti prva naredna članica“, rekao je Đukanović.

On je čestitama građanima 21. maj.

„Pokazali smo u proteklih 15 godina da Crna Gora može mnogo bolje i više kad sama određuje svoju budućnost. Ne dozvolimo više da nam drugi određuju budućnost“, kazao je Đukanović, a prenose Vijesti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar