Điđi, Dua i Bela u oglasu označene kao promoterke Hamasa

Svet 24. maj. 202100:26
Podeli:
Bela Hadid, Dua Lipa, Điđi Hadid kombo
Foto: EPA/EFE

Manekenke Điđi i Bela Hadid, kao i pevačica Dua Lipa, označene su u oglasu na stranicama Njujork Tajmsa kao promoterke Hamasa. Oglas je platila kompanija "World Values Network", na čijem je čelu rabin Šmuli Botič.

Na plaćenom oglasu u Njujork Tajmsu nalazi se velika fotografija Điđi, Bele i Due, a u tekstu se navodi da Hamas poziva na novi holokaust. Autor oglasa, kompanija „World Values Network“, traži od čitalaca Tajmsa da osude sestre Hadid i Dua Lipu.

Njih tri su povezane sa antisemitizmom, genocidom i terorizmom, a ova stranica Tajmsa je izazvala buru u Americi.

Hiljade korsnika društvenih mreža osudilo je rabina Botiča zbog ovakvih tvrdnji, ali i sam list, koji je dopustio objavljivanje sadržaja. Sa druge strane, Dua, Điđi i Bela dobile su pregršt poruka podrške od fanova, ali i ostalih građana Amerike, koji su zgroženi lažnim navodima.

„Ovo se desi kada se založite za ljudska prava Palestinaca“, „Potpuno je nenormalno osuditi ih za islamofobiju“ i „Ovo je ozbiljan napad od strane Šmulija Botiča“, samo su neki od komentara korisnika društvene mreže Tviter.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella ? (@bellahadid)

Điđi i Bela Hadid imaju palestinske korene, s obzirom na to da je njihov otac Mohamed poreklom iz Palestine. Kada je počeo sukob islamističke organizacije Hamas sa Izraelom, one su na svojim društvenim mrežama pozivale na mir i optužile Izrael da godinama vrši represiju nad palestinskim narodom. Bela je bila jedna od učesnica skupa podrške Palestini, koji je nedavno održan u Njujorku, a njena sestra je nekoliko puta objavila ličnu kartu svog oca, na kojoj piše da je rođen u Palestini, koju izraelska vlada pokušava da izbriše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella ? (@bellahadid)

Pevačica Dua Lipa je u dugogodišnjoj vezi sa Anvarom Hadidom, mlađim bratom popularnih sestara. Ona je u znak podrške njegovoj porodici takođe isticala pravo Palestinaca na slobodan život i pozvala Izrael na prekid vatre.

Rabin Botič je ove njihove postupke iskoristio da ih označi kao osobe bliske terorističkoj organizaciji Hamas, koja je 11. maja krenula sa raketiranjem Izraela. Taj sukob je trajao devet dana, da bi 20. maja, nakon brojih žrtava sa obe strane, Izrael doneo odluku da prekine sa raketiranjem Pojasa Gaze.

Dua Lipa je već reagovala na skandalozne tvrdnje, ističući „da odbacuje lažne optužbe objavljene u Njujork Tajmsu“.

„Ovo je cena koju plaćam jer sam branila prava Palestinaca protiv izraelske vlade. Zauzimam ovaj stav zato što verujem da Jevreji, muslimani i hrišćani imaju pravo da žive u miru, kao jednaki građani u državi u kojoj oni odluče. Kompanija ‘World Values Network’ je besramno iskoristila moje ime za promociju njihove ružne kampanje i pogrešno predstavila ono što ja jesam i za šta se zalažem. Stojim uz sve potlačene ljude i odbacujem sve forme rasizma“, napisala je Dua na svom Instagram storiju, koji je ubrzo obrisan.

Foto: Instagram/dualipa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar