Direktor SZO za Evropu: Najgori scenario je iza nas

Svet 22. feb. 202113:40
Podeli:
Hans Kluge Foto: EPA-EFE/IDA GULDBAEK ARENTSEN

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge izjavio je da će pandemija koronavirusa (COVID-19) biti okončana početkom 2022. godine, javlja Agencija Anadolija (AA).

PROČITAJTE JOŠ:

U razgovoru za dansku državnu televiziju DR, Kluge je naglasio da će i 2021. biti godina COVID-19, ali godina u kojoj će se biti mnogo lakše upravljati epidemijom u odnosu na 2020. godinu.

Kluge smatra da je najgori scenario ostao iza nas i da postoji više podataka o virusu u odnosu na 2020. godinu, kada je počeo da se širi.

Naglašavajući kako niko ne može unapred znati razvoj epidemije, Kluge je izneo sopstvenu prognozu: „Mislim da će epidemija završiti početkom 2022.“

„I dalje će biti virusa, ali mislim da ograničenja neće biti potrebna. Ovo je optimistična poruka“, naveo je Kluge.

Govoreći i o mutacijama COVID-19, Kluge je objasnio da su mutacije normalne i da virus pokušava da se prilagodi zaraženoj osobi, ali da ga brza širenja mutacija brinu.

Rekao je da pomno prate koliko su učinkovite vakcine razvijene protiv COVID-19 zbog brzine širenja mutacija COVID-19. Podvlačeći da mutacije virus neće izbaciti iz kontrole, Kluge je naglasio kako mutacije shvataju vrlo ozbiljno.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar