Direktor Fajzera: Vakcina protiv omikron varijante biće spremna u martu

Svet 11. jan 202221:55
Podeli:
vakcina moderna novi soj
Foto:EPA-EFE/BRIAN SNYDER

Izvršni direktor kompanje Fajzer Albert Burla rekao je u ponedeljak da nije siguran da će biti potrebna četvrta doza vakcine protiv Kovida-19 i najavio da će vakcina protiv veoma zarazne omikron varijante biti spremna u martu.

Međutim, izvršni direktor kompanije Moderna Stiven Bansel rekao je prošle nedelje da bi na jesen mogla da bude potrebna dodatna doza s ozbirom na to da će delotvornost bustera verovatno oslabiti narednih nekoliko meseci.

PROČITAJTE JOŠ:

Ogroman rast novorazaraženih, izazvan širenjem omikrona, primorao je pojedine zemlje da razmotre davanje još jedne buster doze vakcine, ali ima naznaka da bi ponovna vakcinacija mogla biti teško prihvatljiva dok građani ulaze u treću godine pandemije, ocenjuje agencija Rojters.

"Ne znam da li će četvrti buster biti potreban, to se mora istražiti", rekao je Burla za kablovsku mrežu CNBC.

Takođe je dodao da se radi na novoj verziji vakcine protiv kovida koja bi bila efikasna protiv omikrona i drugih varijanti.

Američka farmaceutska kompanija prethodno je objavila da je sklopila tri ugovora za proširenu upotrebu RNK tehnologije, na kojoj je zasnovana njena vakcina, uključujući i dogovor sa kompanijom za genetsko istraživanje "Beam Therapeutics", vredan do milijardu i 350 miliona dolara.

Bonus video: Četvrta doza vakcine: Šta planira Izrael?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar