Piše Dimitrije Milić: Najveštiji evropski lider – Mark Rute

Svet 27. dec. 202020:26 > 20:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BART MAAT

„Liderstvo je dinamična tenzija između onoga gde političar smatra da bi država trebalo da se kreće i onoga gde glasači smatraju da bi država trebalo da ide“. Ovaj citat američkog političkog stratega Dika Morisa, najbolje opisuje ono što predstavlja zdravorazumski način vođenja savremenih demokratija.

Dok autoritarci guše mišljenje glasača, a populisti im podilaze po svaku cenu, racionalni savremeni lider nalazi zdravi balans. Ovaj pristup zahteva visoku političku sposobnost i instikt, a u pravim demokratijama je i teže politički trajati pored raznolike opozicije, slobodnih medija i široko podeljene političke moći.

Pročitajte još:

Na posao biciklom

Najuspešniji prototip takvog političara danas je manje poznati premijer jedne evropske države. Iako u svetske medije najčešće stiže zbog banalnosti poput dolaska na posao biciklom, holandski premijer Mark Rute, najveštiji je evropski političar. Dok je medijska pažnja usmerena na razne diktatore ili lidere velikih država, holandski premijer već čitavu deceniju uspešno opstaje i pobeđuje.

U jednoj od ovogodišnjih anketa izglasan je za najboljeg posleratnog premijera svoje države, a kako trenutno istraživanja govore, na izborima sledeće godine se ta era još neće završiti.

Majstor političkog pozicioniranja

Kada Mark Rute sam čisti svoju kafu koju je prosuo u hodniku vlade ili kada parkira svoj bicikl, može delovati neozbiljno ili naivno. Na većini slika i snimaka na kojima ga je moguće videti najčešće je nasmejan, a u interakciji sa ljudima srdačan. Međutim, ispod srdačne spoljašnjosti koja deluje autentično, krije se hladna politička racionalnost. To znaju svi njegovi protivnici, s obzirom da ga već deceniju niko nije pobedio.

Foto: EPA-EFE/BART MAAT

Rute je do sada pobedio sve političke izazivače. Neke je pobedio kroz konfrontaciju, neke kroz savezništvo, neke kroz fleksibilno političko pozicioniranje, a neke i kroz „politički kanibalizam“. Bilo da se radilo o desničarima poput Gerta Vildersa ili Terija Bodeta, zelenima, socijaldemokratama ili raznolikim manjim strankama, Rute i njegova Narodna partija slobode i demokratije (VVD) izlazili su kao pobednici.

Holandska politička scena je rascepkana, te je u parlamentu konstantno preko deset stranaka uravnotežene snage. Ovakva scena podrazumeva stalne kompromise i političko balansiranje, jer i stranka sa dva poslanika može srušiti vladu. Od 2010. Mark Rute u ovim nemirnim vodama uspešno plovi, a da izbore pobeđuje i da se agenda njegove partije uspešno sprovodi u delo.

Foto: EPA-EFE/Bart Maat

Programska doslednost

Ruteova Narodna partija slobode i demokratije je liberalna partija koja naginje udesno. Njen program podrazumeva snažnu veru u liberalnu demokratiju, štedljivu budžetsku politiku i dinamičnu otvorenu tržišnu privredu. Holandija u poslednjoj deceniji, i na unutrašanjem i na spoljašnjem planu, vodi se po ovim principima.

Iako je zbog različitih partnera u vladi i promena stavova javnog mnjenja periodično korigovao stavove blago ulevo ili udesno, liberalna agenda njegove partije opstajala je kao centralna. Slično se odigravalo i na nivou Evropske unije ili na međunarodnoj sceni, iako je zbog tvrdoglavosti generisao napade i animozitete.

Foto: EPA-EFE/Bart Maat

Bio je spreman da celu Evropsku uniju drži kao taoca oko korona fonda za pomoć, zbog protivljenja da lideri koji ruše liberalnu demokratiju, poput Orbana, dobiju sredstva bez kontrole. Strogo je branio štedljivu politiku na nivou Evropske unije i okupio ostale fiskalno konzervativne države u savez. Kršio je predizborna obećanja kada je glasao za paket pomoći Grčkoj, ali se i suprostavljao Donaldu Trampu u Beloj kući, kada je ovaj napadao slobodnu trgovinu.

Možda spominjanje njegovog imena i političkih poteza u Grčkoj ili Poljskoj neće izazvati dobre reakcije, ali holandski građani i partija kojoj pripadaju mogu biti zadovoljni. Do sada je uspevao da sprovodi program svoje stranke u delo, prvi je premijer iz njenih redova nakon 92 godine, a deluje da će na proleće produžiti decenijsku vlast ove partije.

Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Savremeno liderstvo i Rute

Liderstvo Marka Rutea u ovoj deceniji neretko je bilo tvdoglavo, oportuno ili politički brutalno. Međutim, kada se povuče crta, ono je neto pozitivna pojava u sadašnjim političkim okolnostima uspona autoritaraca i populista. Ruteovo liderstvo je demokratsko, a sprovodi agendu svoje partije u delo i opstaje već više od deset godina u državi gde je to najteže.

U atmosferi savremene političke polarizacije i uspona antiintelektualizma, Mark Rute stoji kao uspešan primer da i zdravorazumski umereni liberalizam može biti pobednički. On ne podrazumeva samo političku veštinu i talenat, već i personalne žrtve. Holandski lider nije bio ničiji lobista, ne drži govore za novac, a teško je očekivati da će nakon završetka karijere potpisati finansijski isplativi privatni ugovor sa nekom diktaturom poput Gerharda Šredera, Dejvida Kamerona ili Romana Prodija.

Foto: EPA-EFE/BART MAAT

Rute od imovine ima mali stan u kom živi, deceniju starog saba i oramar pun identičnih tamno teget odela. Ukoliko globalna liberalna elita želi da se uspešno odbrani od brojnih savremenih izazivača, politiku bi trebalo da manje gleda iz ugla personalnog biznisa, već iz ugla kako je Rute gleda. Taj ugao je adekvatan miks idealizma i pragmatizma, a manje kao izvor privilegija i zarade. Holandski primer je dokazao da je to moguće i da bi ga trebalo slediti, ali je pitanje da li za tim postoji autentična želja i spremnost, jer je i najteži put.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar