Đikić u oštrom pismu Plenkoviću: Dobro razmislite šta radite

Svet 08. dec. 202013:20 > 13:23
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/24sata, EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Naučnik Ivan Đikić ponovo se obratio premijeru Andreju Plenkoviću, pa mu je u otvorenom pismu dao nekoliko podataka koji, kako je napisao, ukazuju na značajne probleme u funkcionisanju naučnog saveta Vlade Hrvatske, ali i naučnog sistema.

Podsetimo, nakon objave informacije da je premijer doneo odluku o izbacivanju petoro članova Vladinog Naučnog saveta, Vlada je to demantovala objašnjavajući da je šef kabineta premijera Zvonimir Frka-Petešić kontaktirao gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv. Poručio im je da je međusobno poverenje narušeno i da saradnja nema smisla.

Pročitajte još:

Reč je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

Pismo Ivana Đikića upućeno premijeru Plenkoviću prenosimo u celosti:

„Obraćam Vam se javno jer još uvek nisam primio odgovor na moja pitanja, koja sam Vam, u poslednje vreme, lično upućivao na razne načine. Nikakav odgovor nisam dobio ni uprkos tome što je šef Vašeg kabineta, gospodin Frka Petušić, obećao da će Vam preneti moje poruke pre više od 14 dana. Naime, želim s Vama da podelim nekoliko stručnih podataka koji ukazuju na značajne probleme u funkcionisanju naučnog saveta Vlade RH, ali i zdravstvenog sistema u Hrvatskoj, što kao lekar, naučnik i humanista, smatram svojom obavezom. Opet se obraćam Vama jer je reč o problemima koje upravo Vi, a možda i jedino Vi, u ovom trenutku možete da rešite ili barem, njihove razmere da umanjite. Pre svega, od Vas očekujem odgovore koji zanimaju ne samo mene nego i celokupnu hrvatsku javnost:

1. Zašto Vlada RH (već u startu, a pogotovo nakon što se pokazalo nužnim) nije definisala pravila kojima bi se regulisao sukob interesa u Naučnom savetu Vlade RH?

Naime, evidentno je da su pojedini članovi Naučnog saveta Vlade RH u klasičnom sukobu interesa, s obzirom da imaju svoje privatne firme (Gordan Lauc), privatni institut (Miroslav Radman) i privatnu bolnicu (Dragan Primorac) koje nisu javno deklarisali od početka rada ZS Vlade RH. Gospodin Frka Petešić i ministar Vili Beroš su tek nedavno izjavili da nameravaju da napišu kodeks ponašanja svih članova. Zašto to čine tek sada? Zašto niko u Vladi RH, u ovih 8-9 meseci rada naučnog saveta, nije smatrao da je potrebno da definišu, odnosno precizno odrede elemente sukoba interesa i u skladu s njima, utvrde ko je u sukobu interesa od članova Naučnog saveta?

Gordan Lauc Foto:Tomislav Miletic/PIXSELL

2. Zašto ste dozvolili da dva člana Naučnog saveta, koja su u novembru i sama priznala da su u direktnom sukobu interesa, nastave da rade kao da je reč o nečemu marginalnom tj. za zdravstveni sistem i hrvatsku javnost?

U prilogu navodim autentične izjave Gordana Lauca i Dragana Primorca koje su poslali Vama u Vladi RH, a kojima su i sami potvrdili da su bili u sukobu interesa do polovine novembra. Na te se izjave niko iz Vlade nije osvrnuo već pune tri nedelje! Naprotiv, te se informacije od javnosti prikrivaju, a meni uskraćuje odgovor na postavljena pitanja.

Gordan Lauc, 14.11. 2020.: „U sklopu gore navedenog zaključujem da sam u potencijalnom sukobu interesa, i da bilo koji moj savet koji bi išao u smeru povećanog opsega testiranja treba posmatrati u kontekstu moguće finansijske dobiti koje bi iz toga mogle proizaći.“

Dragan Primorac, 17.11.2020.: Predmet: Potencijalni sukobi interesa:

„…zadnjih mesec dana Specijalna bolnica Sv. Katarina sprovodi antigensko testiranje.“

3. Postoji li direktni sukob interesa i materijalne dobiti Vašeg savetnika, Gordana Lauca, i njegove privatne kompanije Genos?

Gordan Lauc je vlasnik Genos d.o.o. koja je sprovela postupak validacije qPCR testa za SARS-CoV-2 i koja prodaje GlycanAge test biološke starosti koji je dobar prediktor teškog oblika COVID-19. Zašto je gospodin Lauc o svojim sukobima interesa obavestio ostale članove naučnog saveta tek 14.11.2020.? Znači 8 meseci od početka rada naučnog saveta.

Posedujete li, gospodine premijeru, informacije da je tokom rada u Naučnom savetu, Gordan Lauc diskutovao o testiranjima koja treba da se sprovedu među građanima za borbu protiv covid19, pa ih je medijski prezentovao u javnosti? Uočavate li u tome išta sporno?

4. Ko je omogućio Vašem savetniku, Draganu Primorcu, da preko privatne bolnice naplaćuje antigenske testove građanima po ceni od 350,00 kuna i na taj način privatna bolnica zarađuje vrlo visoke iznose tokom korona krize?

Naime, privatna bolnica Sv. Katarina od 17.10.2020. godine naplaćuje 350,00 kuna po antigenskom testu (što je oko 46 evra). Vlada RH nije uvela pravila o uvođenju antigenskih testova u HZJZ i njihovim cenama sve do 26.11. Zašto to nije učinila, a trebala je? Upravo time što je to propustila to da učini, Vlada RH je privatnicima omogućila zarade veoma visokih iznosa na testiranjima, koja ne podležu bilo kakvim pravilima i limitima. Naravno, to bi predstavljalo nezakonito postupanje u bilo koje vreme. Ipak, u razdoblju globalne pandemije, kad su građani posebno zabrinuti za svoje zdravlje i živote, i u tom smislu skloni da nekritički izdvajaju koliko god im se kaže, to je i neopisivo moralno potonuće.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Stoga direktno Vama, gospodine premijeru, upućujem pitanje: Kako je moguće da Vaš savetnik Dragan Primorac svo to vreme deluje u klasičnom sukobu interesa (dakle, punih mesec dana)? Je li on podatak da njegova privatna bolnica sprovodi antigenska testiranja pod gore opisanim uslovima prikrivao pred Vama i ostalim članovima Naučnog saveta? Ili, a što bi bilo još gore, jeste li Vi za to sve vreme znali?

Naime, cene tog testiranja u njegovoj bolnici su među najvišima u RH i iznose 350 kuna! Iz toga proizlazi kako se, na takvim testiranjima, na svakom građaninu može zaraditi u proseku 40 evra (ako je prodajna cena 46 evra, a uvozna cena tih testova, prema rečima gospodina Capaka, 6 evra!).

Uveren sam da bi većinu građana, a ne samo mene, zanimalo sledeće:

Šta premijer RH misli tj. kako on kvalifikuje takvo postupanje članova Naučnog saveta koje je sam imenovao, a posebno u vreme kada većina građana jedva preživljava? Može li premijer javnosti ponuditi bilo kakvo racionalno opravdanje za ovakve postupke?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

5. Ko je odobrio korišćenje kapaciteta javnog zdravstva tokom korona krize za privatne projekte testiranja fudbalera Vašeg savetnika Dragana Primorca?

Dragan Primorac je izjavio da je Hrvatski fudbalski savez pokrenuo testiranje fudbalera i da je deo tih testiranja urađen u javno zdravstvenoj ustanovi Andrija Štampar. Takođe, najavio je da je HNS platio trećinu troškova projekta ali, prema do sada poznatim podacima, ne zna se gde je uplaćen novac HNS-a i za koje potrebe? Je li moguće dobiti direktan odgovor na to pitanje?

Osim toga, Dragan Primorac je izjavio da je taj privatni projekt koristio kapacitete ustanove javnog zdravstva Andrija Štampar na temelju etičkog odobrenja. Ko je iz ministarstva zdravlja dao dopuštenje da se privatni projekt ostvaruje u ustanovi javnog zdravstva tokom ozbiljne zdravstvene krize, kad je prioritet trebao biti testiranje starijih i rizičnih grupa? Ili drugim rečima, na koji etički kodeks se ceo projekt naslanja?

Da sažmem izneseno: vidite li Vi, gospodine premijeru, ikakvu odgovornost Vas i Vlade RH za to što su Vaši savetnici Lauc, Primorac i Radman, i to po više osnova, trebali prijaviti sukobe interesa, a Vi ste na to trebali da reagujete, ali niste?

Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Upravo radi ovih dilema, gospodine Plenkoviću, građanima Hrvatske trebaju ozbiljne reakcije i brzi odgovori od Vas kao najodgovornije osobe u RH, koja može potvrditi ili pak otkloniti sumnje na sukob interesa u zdravstvu i na korona profiterstvo, te razne oblike zloupotrebe sistema javnog zdravstva njihovim stavljanjem u funkciju privatnih interesa. Jer, o tome će značajno zavisiti ne samo perspektiva borbe protiv pandemije nego i budućnost tj. oporavak zdravstvenog sistema i u vreme nakon pandemije.

I napokon, u vreme pisanja ovog otvorenog pisma, došla je vest da se Vlada zahvalila na saradnji petorici dosadašnjih članova Naučnog saveta, i to potpisnika apela upućenog javnosti a zadržala one članove (Lauc, Primorac i Radman) koji su pod sumnjom na sukob interesa i koji kroz duže vreme u javnost odašilju zbunjujuće i kontradiktorne tvrdnje o pandemiji. Ovim postupkom možda ste i najjasnije do sada pokazali i javnosti poručili na čemu temeljite svoj odabir savetnika i saradnika: čemu pridajete značaj, šta cenite, a šta Vas ostavlja ravnodušnim. Ipak bez obzira na sve, moj savet Vama je da dobro razmislite jesu li baš ovih 5 vrhunskih stručnjaka, koji rade volonterski i sa srcem za ovu zemlju, oni koje treba da smenite?

Poznata pouka „Ne nutim necare!“ (nemoj ubiti glasnika), gospodine premijeru, u vreme ovakvih kriza, postaje aktualnija nego ikad. A „ubiti glasnika“ koji zna, tokom upravljanja velikim zdravstvenim krizama, u prenesenom i doslovnom smislu može predstavljati ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote mnogih ljudi. Bojim se i brinem da bi u ovom slučaju, u uslovima izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije kakva je trenutno u RH, moglo biti upravo tako!

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar