Đikić: Ruska vakcina je više medijski spin nego realnost

Svet 13. avg. 202009:00 > 12:4910 komentara
Podeli:
Foto:EPA-EFE/RDIF

Informacija da je Rusija proizvela prvu vakcinu protiv koronavirusa je pre medijski spin nego realnost, smatra molekularni biolog Ivan Đikić. Ta vest, kaže, ohrabruje jer govori da se na pronalaženju vakcine osim na univerzitetima u Pekingu i Oksfordu radi i u Rusiji, ali da tek predstoji treća faza u kojoj vakcinu treba testirati nakon čega sledi proizvodnja, što se može očekivati od marta do juna naredne godine.

„Svaka pozitivna vest je dobra, ohrabrujuća. Čini mi se da iz Rusije dolaze vesti da koriste sličnu tehnologiju kao iz Oksforda i Kine, koristi se adeno virusna tehnologija. Kod njih su napravljena ispitivanja prvog i drugog stepena, rezultati su pozitivni. Vrlo slično kao i ove druge studije,“ kaže Đikić.

On smatra da za radovanje jos mesta nema, jer svim istraživanjima predstoji takozvana treća faza.

„Oni su u ovom trenutku odobrili tu vakcinu što je preuranjeno, jer nije završena klinička faza tri i tu bi trebalo pričekati da bismo saznali da li njihova vakcina ima neštetno i delotvorno dejstvo. Tek nakon toga bi se prema protokolima SZO trebalo koristiti kao odobriva vakcina. Tako da mi se čini da je sve to malo preuranjeno,“ kaže Đikić.

Treća klinička faza podrazumeva vreme, kao i testiranje hiljade dobrovoljaca.

„Sve vam to traje tri do šest meseci, tako da u sadašnjoj fazi nakon druge faze ispitivanja, potrebno je da sačekamo najmanje do kraja godine da bismo dobili prve rezultate kliničkog ispitivanja, da bi prošli kroz regulatorne potvrde i onda bismo mogli imati dostupnu vakcinu početkom sledeće godine od trećeg do šestog meseca,“ kaže Đikić.

Foto: Printscreen/YouTube/24sata

Tada ce svaka drzava imati pravo da bira.

„Mislim da je to neophodno da svaka zemlja ima i svoj vlastiti kontrolni mehanizam da osigura da njeni građani ne budu vakcinisani nečim sa čim ta zemlja nije upoznata,“ zaključuje Đikić i napominje da do tada nema odlaganja ni maski ni dezinfekcionih sredstava za ruke.

Komentari

Vaš komentar