Dikaprio proziva premijera Bosne zbog mini hidroelektrana

Svet 18. nov. 202009:19 > 09:46
Podeli:
Leonardo Dikaprio Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Oskarovac Leonardo DiKaprio ponovo je javno prozvao premijera Federacije BiH Fadila Novalića i vladu u tom BiH entitetu zbog toga što još nisu uradili ništa konkretno za zaštitu reka od gradnje malih hidroelektrana.

Pročitajte još:

„Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u Bosni i Hercegovini preduzmu pravne korake da bi zaštitili reke, plavo srce ove zemlje, od daljeg uništavanja izgradnjom malih hidroelektrana, iz Albanije stižu obećavajuće vesti. Vjosa, jedna od poslednjih velikih evropskih divljih reka, mogla bi biti spašena“, napisao je DiKaprio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

 

On je podsetio da je albanski premijer Edi Rama 25. septembra ove godine saaopštio da je projekat izgradnje brane Kalivac odbijen i da će to područje postati nacionalni park.

„Nacionalni park Vjosa Wild River postao bi najveće evropsko mesto za očuvanje reka. Prostirao bi se na nekoliko stotina kilometara i štitio stotine, pa čak i hiljade biljnih i životinjskih vrsta, poput evropske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muhe“, naveo je.

Otvaranje jednog ovakvog parka je veliko dostignuće za Albaniju, smatra DiKaprio.

„Radujem se dobrim vestima o konkretnim akcijama za trajnu i potpunu zaštitu reka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije“, napisao je na Instagram profilu.

Sarajevski portal Klix podseća da je Novalić juče u Vladi FBiH imao radni sastanak s nadležnim ministrima o, kako je saopšteno, kratkoročnim merama i aktivnostima koje će što pre biti preduzete, na potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana.

DiKaprio je početkom oktobra podržao statobe Novalića i njegovu podršku ekološkim nevladinim organizacijama u borbi za reke u BiH.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

„Kao rezultat globalne kampanje pokrenute prošle sedmice, uz poziv Vladi FBiH da trajno zaštiti poslednje dive reke u zemlji od malih hidroenergetskih projekata i lokalnih protesta koji su usledili, premijer FBiH Fadil Novalić javno je podržao proteste“, naveo je tada DiKaprio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram