Dikaprio pisao Vladi FBiH zbog gradnje malih hidroelektrana

Svet 17. jun. 202110:14
Podeli:
Leonardo Dikaprio Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

"Zeleni Nobel" je ove godine otišao u ruke Hrabrih žena Kruščice, a čestitao im je i glumac Leonardo Dikaprio, koji je ranije već jednom pisao o borbi za spas reka u Bosni i Hercegovini, no sada se obratio i Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

Pročitajte još:

„Čestitam Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoliša i neumornu borbu za spas njihove reke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i pretnjama“, rekao je glumac.

Kazao je kako ova pobeda „Žena“ dolazi usled globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH, ali da to nije dovoljno da bi 240 reka bilo spašeno od betonskih cijevi. Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile reke.

„Sada je ključno da Parlament Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocene bosanske reke“, poručio im je.

Podsetimo, prošle godine u oktobru se povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana u BiH također oglasio ovaj glumac kada je javno podržao proteste koji su održavani širem države.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar