DF: Rezolucija o Pivi i Velici je zakasnela inicijativa

Svet 18. jul. 202123:24
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predložena Rezolucija o genocidu u Pivi i u selu Velika počinjenom za vreme Drugog svetskog rata, koju je Demokratska Crna Gora uputila u skupštinsku proceduru, zakasnela je inicijativa, ''koja sadrži elemente pokajništva zbog usvajanja Rezolucije u Srebrenici'', ocenjuju u Demokratskom frontu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jedan od lidera DF Milan Knežević rekao je za TVCG da se u tom političkom savezu neće baviti nikakvim inicijativama koalicionih partnera, dok se ne reši aktuelna politička kriza.

Iz Demokratske Crne Gore saopštili su ranije da očekuju da će predloženu rezoluciju podržati svi poslanici.

Iz DPS-a poručuju da će se o predlogu Demokrata izjasniti kada se upoznaju sa sadržinom Rezolucije, a iz Bošnjačke stranke navode da će jasan stav imati kada to pitanje bude na dnevnom redu.

RTCG napominje da TV CG nije uspela da dobije komentar o ovom pitanju od Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata i Građanskog pokreta URA.

Zločin u selu Velika je izvršen 28. jula 1944. godine, kada su pripadnici nacističke S S jedinice „Princ Eugen“ i jedinice „Skenderbeg“ ubili najmanje 500 stanovnika tog planinskog sela, od čega je bilo 118 dece mlađe od 12 godina.

Zločin u mestu Doli kod Plužina na Pivi dogodio se 7. juna 1943. godine kada su pripadnici S S divizije „Princ Eugen“ uz podršku gatačkih ustaša i muslimana iz zloglasne Handžar divizije, ubili 522 civila, od kojih 109 dece.

BONUS VIDEO Prirodne lepote Crne Gore koje oduzimaju dah

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar