DF: Deo pravosuđa u ekipi koja je organizovala nasilje

Svet 07. sep. 202109:05 > 09:24
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Demokratski front ocenio je da je puštanje savetnika za bezbednost predsednika Crne Gore Veselina Veljovića da se brani sa slobode dokaz da je deo pravosuđa "u ekipi koja je organizovala nasilje i terorizam na Cetinju".

DF je naveo da je, i pre donošenja ove odluke, bilo poznato da su u sudstvu i tužilaštvu „jake strukture kriminalne hobotnice DPS“.

„Nakon ovoga sramnog čina, kojim je na slobodu samo dan nakon učinjenog dela pušten jedan od vođa pobune na Cetinju, možemo da utvrdimo da je pravosuđe bilo deo kompletne nasilne akcije i terorizma koji se odigravao u ovom gradu“, poručuju u DF-u.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz DF-a poručuju da očekuju da se ispita ko je sve iz sudstva i tužilaštva prihvatio da bude „deo kriminalne ekipe Mila Ðukanovića“ za kojeg kažu da je bio „vođa pobune, organizator sukoba i terorizma na Cetinju“.

„Puštanjem Veljovića iz pritvora poslata je ohrabrujuća poruka onima koji su isplanirali sukobe i atmosferu državnog udara da nastave sa rušilačkim akcijama i da neće odgovarati. Dokaz tome je i činjenica da su isti Veljović, kao i njegove kolege iz vrha DPS, danima slali poruke mržnje u kojima su najavljivali nasilje i terorizam, što se nakon toga i desilo“, konstatuju u saopštenju.

DF smatra da je neophodna hitna, neodložna, zajednička akcija vladajuće većine i izvršne vlasti na uklanjanju, „trulih dasaka iz sudstva i tužilaštva“.

„Zbog takvog ponašanja su dovedeni u pitanje mir i bezbednost građana Crne Gore. Nema sumnje da je jedan deo državnog aparata i dalje čvrsto spregnut sa DPS i da se mora temeljno očistiti to leglo kriminala, nasilja i korupcije“, zaključuje se u saopštenju.

Veljović je danas pušten da se brani sa slobode, pošto sudija za istragu cetinjskog Osnovnog suda nije prihvatio predlog tamošnjeg tužilaštva da mu se odredi pritvor do 30 dana.

Veljovića, bivšeg direktora Uprave policije, Tužilaštvo sumnjiči da je tokom protesta povodom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Prethodno mu je tužilaštvo odredilo zadržavanje do 72 sata zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i bojazni da bi ostankom na slobodi mogao da utiče na svedoke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram