Devojčica u Velikoj Britaniji umrla zbog zagađenja vazduha

Svet 16. dec. 202016:16 > 16:33
Podeli:
Foto: EPA/TOM HEVEZI

Britanski patolog je prvi put u istoriji zemlje potvrdio zagađenje vazduha kao uzrok smrti i u jako iščekivanoj odluci ocenio da je ono doprinelo smrti jedne devetogodišnjakinje u Londonu.

„Zaključujem da je zagađenje vazduha predstavljalo materijalni doprinos u smrti Elle Adoo-Kissi-Debrah“, izjavio je patolog londonskog okruga Sautvark Filip Barlou.

Ella Adoo-Kissi-Debrah je umrla 15. februara 2013. od teškog napada astme nakon tridesetak hospitalizacija u protekle tri godine povezanih s tom bolešću. Živela je u Luišamu, manje od 30 metara od petlje Saut Cirkular, saobraćajnice na jugu Londona.

Pročitajte još:

Pravosuđe je 2014. zaključio da je umrla od akutnog zatajenja disajnog sistema koji je izazvala teška astma, a ne zbog zagađenja.

Ti su zaključci poništeni 2019. i žalbeni sud je zakazao nova saslušanja zbog naučnih otkrića, posebno izveštaja britanskog stručnjaka za zagađenje vazduha Stivena Holgatea iz 2018.

On je utvrdio vezu između Elinih hospitalizacija i visokih nivoa ugljen-dioksida i lebdećih čestica, najštetnijih zagađivača, blizu njenog doma.

Barlou je utvrdio da su uzroci smrti kao prvo akutno zatajenje disajnog sistema, drugo astma od koje je devojčica bolovala i treće izloženost zagađenju, čiji je nivo prelazio preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

„Zagađenje vazduha je važan činilac koji doprinosi pokretanju i pogoršanju astme“, objasnio je.

„Elina majka nije bila informisana o zdravstvenim rizicima, a da je bila, preduzela bi mere koje bi mogle sprečiti Elinu smrt“, dodao je.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar