Devojčica u Belgiji se ubila nakon grupnog silovanja

Svet 02. jun. 202118:55 > 19:56
Podeli:
Groblje Gent Belgija
Foto: aliaksei kruhlenia/Shutterstock

Pet tinejdžera uhapšeno je u Belgiji zbog navodnog grupnog silovanja devojčice (14), koja je izvršila samoubistvo nedelju dana kasnije.

Tužioci kažu da su trojica osumnjičenih maloletna lica, dok su dvojica starosti 18 i 19 godina. Oni su već uhapšeni i uskoro bi trebalo da se pojave pred sudom. Tužilaštvo je potvrdilo da se protiv njih vodi istraga zbog „dela koja su se dogodila neposredno pre smrti žrtve“.

Žrtva, četrnaestogodišnja devojčica, izvršila je samoubistvo samo četiri dana nakon silovanja. Kako prenose belgijski mediji, slike samog napada su podeljene na jednoj društvenoj mreži.

Prema izveštajima medija, devojčica je 15. maja dogovorila susret sa muškim prijateljem na groblju u Gentu. On je, međutim, stigao sa još četiri „prijatelja“ i napao žrtvu. Slika napada su postavljene na društvene mreže od strane jednog napadača.

„Te slike su bile poslednja slamka.. čitav njen svet se srušio“, rekao je otac nesrećne devojčice dnevnom listu u Belgiji.

Gradonačelnik rodnog grada porodice, koji je poznavao žrtvu, govorio je o šoku zbog ovog slučaja:

„Ne mislite da ovako nešto može da se desi u vašoj blizini“.

Slučaj je doveo do snažnog odgovora belgijskih političara, a državna sekretarka za rodnu ravnopravnost Sara Šilc se zaklela da će preduzeti mere koje će sprečiti deljenje seksualnog nasilja na društvenim mrežama.

„Distribucija ovakvih slika na društvenim mrežama nije samo nepodnošljiva, već i nelegalna. Ovo jednostavno ne bi trebalo biti moguće“, poručila je Šilc i dodala da će se njen tim sastati sa predstavnicima kompanija društvenih mreža, kako bi razgovarali o novoj politici privatnosti na mrežama.

Belgijski ministar pravde kratko je poručio – „Užasno, nemam reči“ i pozvao sve žrtve da prijave nasilje i tako stanu na put ovakvom ponašanju.

Ovo, nažalost, nije izolovan slučaj, kako u Belgiji, tako i u ostatku sveta. Svake godine u ovoj zemlji se prijavi oko 200 grupnih silovanja, a pretpostavlja se da je taj broj daleko veći, jer mnoge žrtve nisu smogle snage da prijave nasilje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar