Podeli
Foto:EPA-EFE/DANIEL KOPATSCH

Prvo ročište po tužbama turista protiv države Austrije, zbog zaraze koronavirusom, održaće se u sredu, 23. septembra na Saveznom sudu u Beču.

Reč je o slučajevima iz nadaleko poznatog mondenskog skijališta Išgl u Tirolu, “alpske Ibice”, odakle je krajem februara i u prvim nedeljama marta nezaustavljivo širom Evrope počeo da se širi koronavirus.

Na stranu zaraženih i oštećenih, od prvog trenutka stalo je Udruženje za zaštitu potrošača iz Beča (VSV). Ono ih je, nakon što je primilo oko 6.000 pritužbi, i potstaklo da preduzmu pravosudne korake.

Foto:EPA-EFE/STR AUSTRIA OUT

Kako je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekao Peter Kolba, prvi čovek Udruženja za zaštitu potrošača iz Beča, na kraju se 1000 njih iz 45 zemalja izjasnilo da je spremno da podigne tužbu i na sudu traži odštetu. Od tih 1000, prema Kolbinim rečima, devetoro je iz Hrvatske.

“Mi tužimo Austriju kao državu, jer je savezni ministar taj koji je odgovoran za zdravlje svih ljudi na njenu teritoriju. To, naravno, ništa ne umanjuje odgovornost regionalnih vlasti u Tirolu, kao ni opštine na čijem se području administrativno nalazi Išgl, ali su izostale striktne mere iz Beča. Administracija je trebalo da upozori nedelju dana ranije ili da zatvoriti skijališta nedelju dana pre, a ne da čeka sve do 13. marta. Tada je nastupio haos”, rekao je on.

“Osim turista, imamo kao oštećene i ljude koji su služili u tamošnjim hotelima i takođe se razboleli. I njih planiramo da zastupamo”, poručuje on.

Komentari

Vaš komentar