Detalji ubistva u Varaždinu, osumnjičenima preti 40 godina

Svet 06. jun. 202112:12
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U slučaju brutalnog ubistva varaždinskog srednjoškolskog profesora Nine Čengića (35) DORH je doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv četvoro osumnjičenih koje, kako se navodi u saopštenju tereti za teško ubistvo iz članka 111. tačka 4. Kaznenog zakona koji se odnosi na ubistvo iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili drugih niskih pobuda. Za ovo krivično delo predviđena je zatvorska kazna u trajanju od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora koja može biti i 40 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je navedeno u saopštenju varaždinskog Županijskog državnog tužilaštva, istraga protiv četvoro hrvatskih državljana (1992., 1997., 2001. i 1995.) pokrenuta je 4. juna.

„Postoji osnovana sumnja da su osumnjčeni 9. maja 2021. oko 04.00 sati u Varaždinu, na ulici ispred prostorija jednog udruženja, postupajući zajednički i dogovorno, u nameri da usmrte 35-godišnjaka iz osvete zbog toga što je prethodno pozvao policiju, nakon odlaska policijskih službenika kojima niko iz prostorija udruženja nije otvarao vrata, počinili navedeno krivično delo. Osnovano se sumnja da je prvo 29-godišnjak više puta snažno drvenom palicom udario oštećenog po glavi i oborio ga na tlo, a da su potom, na tlu, svi osumnjičeni nastavili da ga udaraju rukama i nogama po glavi i telu, a potom ga pokrili kartonskom ambalažom i smećem, razbili njegov mobilni telefon, uzeli mu ključeve i uništili njegovu ličnu kartu“, opisalo je zločin u saopštenju Županijsko državno tužilaštvo.

„Oštećeni je usled primljenih udaraca zadobio teške povrede glave od kojih je preminuo 30. maja 2021.“, zaključuje se u priopćenju.

Kao što je Jutarnji već izveštavao, četvoro osumjičenih su brat i sestra Asja (24) i Ivan Gorski (24), Ivor Vujasinović (29) i Dominik Žnidarić (25), a mesto zločina je bio varaždinski klub Kulturana.

U petak se o ovom slučaju detaljno oglasila i varaždinska Policijska uprava koje u nastavku takođe prenosimo u celosti.

„Povodom interesa građana i brojnih upita medija koji se odnose na događaje vezane uz krivično delo ubistva 35-godišnjaka u Varaždinu, Policijska uprava varaždinska obaveštava o sledećem:

Kriminalističkim istraživanjem i analizom događaja, utvrđeno je da je dana 29. maja 2021. godine oko 4 sata Operativno-komunikacijski centar PU varaždinske primio dve dojave od anonimnih građana kojima prijavljuju da se u prostoru jednog udruženja u Varaždinu, Graberje, krše epidemiološke mere koje su na snazi. Odmah po prvoj dojavi, na mesto događaja upućena je patrola temeljne policije Policijske postaje Varaždin.

Dolaskom na mesto događaja, policijski su službenici došli do ulaznih vrata spomenutog udružanja koja su bila zaključana, a u unutrašnjosti se čula prigušena muzika. Policijski službenici su se na adresi zadržali 30-ak minuta, a sve to vreme su pokušavali dozvati osobe iz unutrašnjosti, no niko nije otvarao vrata niti u tom vremenu niko nije izašao iz objekta dok policijski službenici prema zakonskim odredbama, s obzirom na utvrđene okolnosti nisu imali ovlašćenja za nasilno ulaženje u objekt.

Prilikom tog postupanja, na prostoru ispred udruženja nalazio se i muškarac, za kojeg su proverili identitet i utvrdili da se radi o oštećenom 35-godišnjaku, a koji je policajcima dao informacije da se u unutrašnjosti objekta krše epidemiološke mjere. Istom prilikom nije izjavljivao da se prethodno nalazio u objektu, niti da bi se ranije sukobio sa nekim, dok vidljivih povreda nije imao.

Policijski su službenici napustili adresu postupanja zbog drugih zadataka no o utvrđenom je izražena zabeleška temeljem koje su se trebale prikupiti dodatne informacije i činjenice o okolnostima dojave o kršenju epidemioloških mera, a temeljem čega bi se o ishodu utvrđenog preduzele odgovarajuće mere i radnje i obavestila druga nadležna tela, dok je 35-godišnjak ostao na istoj adresi.

Istog dana oko 6 sati, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske primio je dojavu građanina da u Varaždinu, ulica Graberje, leži povređena muška osoba bez svesti. Dolaskom policijskih službenika na mesto događaja, utvrđeno je da se radi o spomenutom 35-godišnjaku sa vidljivim telesnim povredama. Na mesto događaja izašla je ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koji su mu pružili hitnu medicinsku pomoć, nakon čega je prevezen u Opštu bolnicu Varaždin, gde je zbog teških povreda zadržan na daljem lečenju.

Nažalost, u nedelju, 30. maja, usled zadobijenih teških povreda, 35-godišnjak je preminuo u bolnici.

Sprovedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, koje je preduzeto od strane policijskih službenika kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske, identifikovani su i uhapšeni počinioci navedenog krivičnog dela, pretraženi su domovi i drugi prostori kojima se isti koriste te su po dovršetku kriminalističkog istraživanja predati pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske.

Takođe se i dalje, u koordinaciji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Varaždinu, nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog krivičnog dela.

U razdoblju od februara 2020. godine do 29. maja 2021. godine, policijski su službenici primili 5 dojava o kršenju epidemioloških mera u spomenutom objektu pa su postupanjem policijskih službenika, u 2 slučaja utvrđene povrede Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u svezi čega je odgovornoj osobi izdat prekršajni nalog. U ostala 3 slučaja nisu utvrđeni elementi prekršaja.

Osim navedenih izdatih prekršajnih naloga, o tim je događajima obaviješten Državni inspektorat vezano uz utvrđivanje prekršaja iz njihove nadležnosti zbog obavljanja delatnosti usluživanja alkoholnih pića suprotno zakonskim propisima“, kažu iz policije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar