Desničarski ekstremisti među nemačkim obaveštajcima

Svet 01. okt. 202014:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Novi slučajevi pokazuju da među nemačkim policajcima i obaveštajcima ima više desničarskih ekstremista nego što se verovalo do sada. Oni na društvenim mrežama i prepiskama otkrivaju rasistički pogled na svet.

Troje od četvoro osumnjičenih u saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji (NRW) bili su pripadnici jednog tima za posmatranje tamošnje Službe za zaštitu Ustava, objavilo je pokrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Diseldorfu. Četvrta osoba je bila zaposlena u Odeljenju za upravu u policiji.

Pročitajte još:

Taj tim za posmatranje je bio zadužen za različita područja rada Službe, pa dakle i za posmatranje delovanja desničarskih ekstremista. „Taj je tim u međuvremenu raspušten, vodeći ljudi su promenjeni“, rečeno je u odgovoru Ministarstva listu Rajniše post.

Osumnjičene osobe su na društvenim mrežama i u zatvorenim grupama za dopisivanje objavljivale snimke „sa jasnim antiislamskim stavovima i stavovima protiv stranaca“. Na njihovo delovanje su pažnju skrenule druge kolege iz tima za opservacije, koje su isto dobijale te snimke. Kod četvrte osobe su uočeni kontakti sa osobama sa desno-ekstremističke scene putem Fejsbuka.

Pokrenut postupak

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo i disciplinske i mere, te je u jednom slučaju već izrečena kazna, dok su ostali postupci u toku.

Foto:Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Drugi slučajevi desnog ekstremizma u policiji Severne Rajne-Vestfalije isplivali su na površinu još sredinom septembra. I tu se radilo o širenju ekstremne ideologije u društvenim medijima i zatvorenim čet-forumima. Suspendovano je 30 policajaca suspendovano, protiv njih 14 je u toku postupak sa ciljem da se otpusti iz službe. Protiv 12 osoba je podignuta i krivična prijava.

Ministar unutrašnjih poslova NRW Herbert Rojl je prošle sedmice podneo izveštaj Odboru za unutrašnju politiku pokrajinske vlade u Diseldorfu. Prema njegovim rečima, u poslednje tri godine je u policiji ove najmnogoljudnije nemačke pokrajine protiv stotinu službenika pokrenut postupak zbog sumnje da su širili desno ekstremnu ili rasističku propagandu. Uz to su zabeležena i četiri slučaja u samom Ministarstvu.

Rasizam u berlinskoj policiji

Prema saznanjima nemačkih istraživačkih novinara, koja su objavljena u emisiji Monitor prvog programa nemačke televizije, i u redovima berlinske policije je bilo slučajeva da su se službenici u jednoj čet-grupi rasistički izjašnjavali. Tako su muslimani označavani kao „fanatični primati“, dok su izbeglice izjednačavane sa silovateljima i pacovima. Neonacisti su označeni kao mogući „saveznici“ tokom levičarskih demonstracija.

Foto:Tanjug/Christoph Soeder/dpa via AP

U ovom četu je učestvovalo više od 25 policijskih službenika, pri čemu posebno upadaju u oči njih sedmoro. Oni su se izjašnjavali jasno rasistički, često šireći različite viceve. Nemački novinari, kako tvrde, raspolažu višegodišnjim protokolima tog četa, sve do sredine 2020.

U međuvremenu je berlinska policija saopštila da je protiv tih osoba pokrenuta istraga i podneta krivična prijava.

Sadržaj tih poruka u četovima odražava „jasan prezir prema ljudima“, rekao je predsednik Saveza nemačkih kriminalista Sebastijan Fidler, koji je video delove prepiski. „Oni koji su to ovde objavljivali su se zakleli na Ustav. A ono što su pisali je u dijametralnoj suprotnosti sa Ustavom“, rekao je Fidler.

Berlinski senator za unutrašnje poslove Andreas Gajsel iz Socijaldemokratske partije je izjavio da, ako se sumnje potvrde, takvo ponašanje nije nikako prihvatljivo i nema nikakve veze sa modernom, otvorenom policijom nemačkog glavnog grada.

Komentari

Vaš komentar