Desničarka i fan Megi Tačer hoće da vlada Novim Zelandom

Svet 16. okt. 202020:40
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BEN MCKAY

Žena koja će na predstojećim izborima na Novom Zelendu izazvati svima omiljenu Džasindu Arden, je politički veteran, ljubitelj britanske premijerke Margaret Tačer i desničarka sa nadimkom "Uništiteljka".

Pročitajte još:

Novozelanđani će u subotu odlučiti da li će glasati za 61-godišnju Džudit Kolins, lidera desničarske Nacionalne partije ili će svoj glas ponovo dati progresivnoj, 40-godišnjoj Arden.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi Ardenova sa svojom Laburističkom partijom bez problema trebalo da osvoji drugi mandat, ali postoje i oni koji misle da Kolinsova ima šanse i da je sada vreme da laburisti izgube.

Džudit Kolins u svakom slučaju sada čeka žestok izazov. Ona je treći lider svoje partije ove godine, a na mesto šefa nacionalista došla je tri meseca pre izbora. Njen prethodnik izdržao je svega 53 dana. Važi za političkog veterana, živopisnu političarku čije izjave oduševljavaju njene pristalice i zgražavaju njene protivnike.

Protivnica joj je Arden, najpopularniji premijer Novog Zelanda u modernoj istoriji.

Foto: EPA-EFE/BEN MCKAY

Uništiteljka protiv dobrice

Na neki način, dve žene koje bi da budu premijer Novog Zelanda ne mogu biti drugačije.

Ardenova je izgradila reputaciju nekoga ko se ne bavi prljavom politikom i prikupila je pohvale iz celog sveta zbog načina na koji reaguje na krize – prvo na masakr u džamiji u Krajstčerču 2019. kada je 51 osoba poginula. Ardenova je bivša mormonka koja naglasak stavlja na nežnost, empatiju i dobrotu.

Kolinsova je, sa druge strane, posvećena hriščanka poznata po žestokim političkim stavovima i duhovitom i oštrom jeziku i ne stidi se kontroverzi.

Podnela je ostavku na mesto ministarke zdravlja 2014. nakon što je navodno bila umešana u kampanju podrivanja tadašnjeg direktora Kancelarije za teške prevare. Kasnije je vladinom istragom oslobođena svih optužbi. „Veoma sam zahvalna što je istina otkrivena“, rekla je ona tada.

Takođe je bila optužena za sukob interesa nakon što je posetila kancelariju kompanije Oravida u Šangaju, čiji je njen suprug direktor i to tokom zvaničnog ministarskog puta u Kinu. Kolinsova je tada slegnula ramenima i rekla da će u buduće biti pažljivija.

Foto: EPA-EFE/BEN MCKAY

„Ne znam za vas, ali ja naprosto obožavam da nosim zlato“, rekla je ona poslodavcima u Privrednoj komori Otaga izazvavši oduševljenje okupljenih.

Kada joj je jednom prilikom tokom kampanje zazvonio mobilni, javila se dobacivši novinarima da ju je zvao „jedan od brojnih prijatelja“.

Kolinsova je odrasla u ruralnom Novom Zelandu, u malenom naselju Valton u blizini rodnog grada Ardenove – Morinsvila. Najmlađa je od šestoro dece a njeni roditelji su držali farmu krava i radili su u mlečnoj industriji, jednoj od največih izvoznih industrija zemlje.

„Moji roditelji su za mene personifikacija duha Novog Zelanda i kulture Novog Zelanda. Oni su iskreni, vredni ljudi koji govore ono što misle“, rekla je Kolinsova.

Novi Zeland, Velington
Foto: Shutterstock

Kolinsova je rekla da je odlučila da postane advokat kada je videla jednog na televiziji. „Ta nejasna ambicija postala mi je jasna kada je neko pogrešio i rekao mi da ne mogu to da uradim“, rekla je u svom prvom obraćanju parlamentu 2002. Dok je studirala pravo na Oklendskom univerzitetu je upoznala Dejvida Vong-Tunga, policajca kinesko-samoanskog porekla.

Pošto njen otac nije podržavao njihovu vezu, par je pobegao i venčao se u tajnosti. „Venčali smo se u Hong Kongu i tako nismo morali da pretrpimo užasnu traumu da se moj otac i dobar deo moje porodice ne pojave na venčanju“, ispričala je ona.

Kolinsova je postala poslanik 2002. kao predstavnik Klevedona, oblasti u Oklandu. Tokom 18-godišnje karijere bila je ministarka za pravosuđe, policiju i zatvore i odgovorna je za veliku čistku sudstva, dovođenje još 600 graničnih policajaca i zabranu pušenja u svim zatvorima.

Dok je bila ministarka policije zaradila je nadimak „Uništiteljka Kolins“. U pokušaju da spreči nelegalne ulične trke, predložila je zakon na osnovu koga bi vlasti mogle da unište automobile stalnih počinilaca.

Kada je Ardenova rekla da ne želi da bude premijerka sve dok ne postane lider laburista uoči izbora 2017. Kolinsova nije krila da ona želi.

Kovid izbori

Pre pandemije koronavirusa, Ardenova je bila ranjiva. Uprkos dobrom imidžu u inostranstvu, kod kuće joj je popularnost opadala. Iako je obećala „transformaciju“ vlade, kritičari kažu da premijerka nije uspela da reši neka ključna pitanja poput izgradnje stanova za beskućnike i siromašne. Na početku godine, činilo se da Nacionalna partija konačno ima šansu da vidi svog čoveka na mestu premijera.

A onda je došao koronavirus.

Način na koji se Ardenova izborila sa pandemijom, potpuno je preokrenuo situaciju. Dok su se druge zemlje mučile da obuzdaju širenje zaraze, broj preminulih na Novom Zelandu je bio relativno nizak. Ardenova je opet bila popularna.

Foto: EPA-EFE/BEN MCKAY

To nije ostavilo mnogo manevarskog prostora Kolinsovoj i njenoj stranci. Kolinsova nije imala mnogo mogućnosti da kritikuje Ardenovu, a svako kritikovanje sada omiljene premijerke samo bi joj se obilo o glavu.

Umesto toga, Kolinsova se fokusirala na pozajmice laburista i nedostatak plana da se reši pitanje duga zemlja. „To nije novac iz Monopola“, rekla je ona u jednoj debati.

Uprkos naizgled jalovoj borbi, Kolinsova nije odustala. Sa drugim talasom epidemije koji je mnogo žešće pogodio Novi Zeland, bez pardona je pitala Ardenovu „odakle je izašla – ispod nekog kamena u svojoj bašti?“

U pokušaju da privuče samoanske birače, Kolinsova bez pardona korsiti poreklo svog supruga. Kada ju je jedan samoanski student pitao šta će da uradi kako bi pomogla srednjoškolcima koji su morali da napuste škole da bi pomogli roditeljima, Kolinsova je rekla: „Moj suprug je Samoanac, so talofa“ pogrešno upotrebivši samoansku reč za „zdravo, pozdrav“. Ta fraza je ovekovečena na šoljama koje su se prodavale u Oklandu.

Kolinsova je, kažu analitičari, sva posvećena održavanju brenda Kolins. Jednom prilikom je Ardenovu nazvala „moj mali poni“ mada nikome nije jasno zašto. Ranije ove godine, kada su je pitali o etničkoj raznolikosti vođstva Nacionalne partije ona je momentalno uzvratila: „Jel postoji neki problem što sam bela?“.

Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Žene-vođe

I Ardenova i Kolinsova imaju nešto zajedničko: Obe su žene. Ali, na Novom Zelandu, to nije neuobičajeno.

Novi Zeland je do sada već imao tri premijerke, uključujući Ardenovu i drugi put na izborima, vođe dve glavne partije su žene. Novi Zeland ima istoriju rodne ravnopravnoti i prva je samostalna država koja je ženama dala pravo glasa na parlamentarnim izborima. Žene čine i većinu biračkog tela, a više od 40 odsto političara u zemlji su žene.

Sada, sa 13 odsto neodlučnih birača, Kolinsova je odlučna da svoj oštar jezik i često duhovite opaske iskoristi u svoju korist. Ardenova, tvrdi ona, će biračima ponuditi „ljubav i zagrljalje“ u eri globalne pandemije dok će im ona dati „nadu i posao“.

„Ovde nije reč o tome da imamo ženu premijerku i ženu lidera opozicije. Poenta je da su njih dve potpuno različite i ove imaju drugačiji način vođenja politike“, kaže jedna od pristalica Nacionalne partije koja je ranije glasala za laburiste.

Kolinsova, koja privodi kraju svoje predizborne mitinge, kaže da se silno zabavlja na istim. „Ovde stvari mogu da se dogode. Ovo je zemlja mogućnosti“, rekla je ona nedavno.

„Zar to nije zabavno. Meni je baš mnogo zabavno“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar