Desničari u Rijeci na Korzou palili kartonsku petokraku

Svet 26. sep. 202021:15 > 22:04
Podeli:
Foto: Printscreen/Twitter/Igor Čobanović

Predsednik Autohtone – Hrvatske stranka prava Dražen Keleminec u pratnji desetak kolega iz Zagreba zapalio je papirnu crvenu zvezdu petokraku na Jadranskom trgu ispred Riječkoga nebodera kako bi protestovali protiv postavljanja umetničke instalacije Nemanje Cvijanovića.

Keleminec je pozvao državno tužilaštvo da pokrene postupak protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i umetnika Nemanje Cvijanovića zbog podsticanja na mržnju i uzmenirivanja javnosti.

“Predstava A-HSP”, kako su ovaj događaj nazvali zagrebački pravaši koji su nosili veliku zastavu HOS-a i dve manje hrvatske zastave sa šahovnicom sa prvim belim poljem (zastava NDH), počela je hrvatskom himnom, a onda je usledio minut ćutanja za sve koji su stradali zbog crvene zvezde.

„Protivnici Hrvata i hrvatske države postavili su crvenu petokraku zvezdu. Prozivam hrvatsku policiju, državno tužilaštvo i obaveštajne službe zašto dozvoljavaju da srpska obaveštajna služba i Beograd preko Obersnela i nekog Nemanje provociraju Hrvate“, rekao je Keleminec.

„Lažu da su 1945. godine oslobodili Hrvatsku, oni su je okupirali i krenuli da ubijaju hiljade i hiljade Hrvata. Nisu na tome stali, ubijali su u Jugoslaviji, a ubijali su i na početku Domovinskog rata. I to sve pod sotonskom crvenom zvezdom petokrakom“.

„Niko ne pokreće postupak protiv onih koji postavljaju zvezdu, ali pokreću postupke protiv onih koji su se borili za Hrvatsku. Moramo se boriti protiv ove sotonističke zvezde zla“, poručio je predsednik Autohtone – Hrvatske stranke prava.

On je pozvao sve građane da ne glasaju za gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i za one koji pate za Jugoslavijom i jugoslavenskom himnom.

„Vojko Obersnel je komunistički smrad koji obnavlja brod Josipa Broza Tita. Ako državne institucije ne žele skinuti zvezdu, skinućemo je mi, poručio je Keleminec, a budući da su vrata Riječkoga nebodera bila zatvorena, kazao je da će opet doći u Rijeku.

Foto: Printscreen/Twitter/Igor Čobanović

 

Nakon govora pravaši su se uputili ispred Trpimirove 2 kako bi srušili zvezdu sa Riječkoga nebodera. Naišli su na zatvorena vrata, sačekali desetak minuta i onda su se razišli

Riječki umetnik Nemanja Cvijanović postavio je umetničku instalaciju „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“, zvezdu petokraku na neboder u gradu, a u sklopu programa Rijeka 2020- Evropska prestonica kulture. „Ova zvezda podseća na odbačeni, ali još uvek opasni antifašizam“, kaže Cvijanović, čija je instalacija postavljena na dan kada je ZAVNOH 1943. godine doneo odluku da se radi na pristupanju Rijeke “matici zemlji” nakon kapitulacije Italije.

 

Komentari

Vaš komentar