Desničari okreću leđa Trampu: On je kilavi slabić

Svet 21. jan. 202122:11
Podeli:
Proud boys Foto: EPA-EFE/GAMAL DIAB

Članovi ultradesničarske grupe "Ponosni momci" koji su bili među najvatrenijim pristalicama Donalda Trampa - i koji su zbog njega upali u Kapitol početkom januara - sada ga se odriču i nazivaju ga "slabićem". Teoretičari zavere skupljeni oko QAnona takođe ga preziru, ogorčeni što nije ispunio njihova očekivanja i nadanja.

Pročitajte još:

„Ponosni momci“ (Proud Boys) su posle predsedničkih izbora u SAD prošle godine saopštili da su u potpunosti lojalni predsedniku Trampu. U postu na privatnom kanalu Telegrama, koji je postavljen 8. novembra, grupa je pozvala svoje pristalice da protestuju zbog izbornih rezultata, tvrdeći da je Tramp pokraden na izborima. „Pozdravite imperatora Trampa“, napisali su „Ponosni momci“.

Premotajte nekoliko meseci kasnije i ove sedmice stav grupe prema Trampu se drastično promenio. „Tramp je totalni neuspeh“, naveli su PB na istom Telegramovom kanalu u ponedeljak.

Kada je Tramp napustio Belu kuću njegove do skora najvatrenije pritalice sada su počele da ga napuštaju. U desetinama razgovora na platformama poput Gaba ili Telegrama, članovi grupe su počeli Trampa da nazivaju „mekušcem“ i „neverovatnim slabićem“, piše Njujork tajms. Takođe su pozvali svoje pristalice da ne prisustvuju njegovim skupovima, niti skupovima republikanske stranke.

Foto:REUTERS/Carlos Barria

Totalni zaokret

Ovakvi komentari su potpuni zaokret za grupu koja je godinama podržavala Trampa i podsticala na političko nasilje. Na čelu sa Enrikeom Tariom, mnogi pripadnici grupe bili su toliko zagriženi obožavaoci Trampa da su mu se nudili kao privatna policija i burno ga pozdravili kada im je tokom predsedničke debate poručio da „odstupe“.

Više članova „Ponosnih momaka“ je 6. januara upalo sa drugim Trampovim pristalicama u Kapitol a njihov vođa Džozef Rendal Bigs je uhapšen zbog toga.

Međutim, nezadovoljstvo Trampom koji je kasnije osudio nasilje izbilo je na površinu. „Ponosni momci“ su počeli da se žale na Trampovu spremnost da napusti Belu kuću i ne podrži ih u jurišu na Kapitol. Uz to, Fejsbuk i Tviter su ugasili Trampove naloge, onemogućivši ga da im se direktno obrati i ublaži njihov bes ili ih pozove na nove nemire.

Bes grupe dodatno se povećao kada Tramp nije uradio ništa da pomogne onima protiv kojih su podignute optužbe. Protiv Bigsa su podignute tri optužnice zbog upada u Kapitol, a još četvorica pripadnika grupe takođe su optužena za napad.

„Kada im je Tramp rekao da će ako napusti položaj Amerika pasti u ambis, poverovali su mu“, rekao je Arije Kovler, politički konsultant iz Izraela koji proučava desnicu. „Sada, kada je izašao iz Bele kuće, oni smatraju da se predao i da nije ispunio svoju patriotsku dužnost“, dodao je on.

Ta promena u stavu dovodi u pitanje koliku Tramp stvarno podršku uživa i ukazuje na to da se njegova baza fanova polako osipa. Mnogi, ipak, i dalje veruju da je pokraden na izborima ali su neke desničarske grupe poput Oat kipersa, Amerika frst i Tri persenta počele da ga kritikuju na privatnim Telegramovim kanalima.

Proud boys Foto: EPA-EFE/DAVID ODISHO

„Slabašan i kilav“

Prošle sedmice, Nikolas Fuentes, lider Amerika frst napisao je na Telegramu da je Trampov odgovor na haos u Kapitolu „slabašan i kilav“ i dodao: „To nije isti tip koji se kandidovao 2015.“

U sredu, „Ponosni momci“ su pozdravili dolazak Džoa Bajdena na mesto lidera SAD. „Bar je nova administracija iskrena u svojim namerama“, naveli su oni.

Kovler kaže da grupe koje su do skora orbitirale oko Trampa sada pokušavaju da pronađu novi pravac. Isključivanjem sa Fejsbuka i Tvitera, Tramp je postao manje koristan desničarskim grupama koje su računale na njega da će ih učiniti „vidljivijim“ na javnoj sceni, dodao je on.

Ponosni momci

Proud boys Foto: REUTERS/Jim Urquhart/File Photo

Ponosni momci su osnovani 2016. kao muški klub. Osnivač je bio Gavin Mekinis koji je i osnivač onlajn publikacije Vajs. Grupa se predstavljala kao „zapadnjački šovinisti“ i privukla je članove kojima je odgovaralo nasilje i antimuslimanski i antisemitski stavovi. Od momenta kada je postao predsednik, Tramp je uživao njihovu podršku.

Promena u odnosu sa Trampom usledila je polako. Posle novembarskih izbora, privatni kanali na Telegramu, stranice na Gabu i postovi na alternativnim mrežama poput Parlera bili su puni poziva članovima da ne posustanu i da veruju u predsednika. Mnogi članovi grupe ponavljali su Trampove tvrdnje o izbornoj prevari i krađi.

Dok je Trampov tim gubio tužbu za tužbom, „Ponosni momci“ su pažljivo pratili sudske procese i krenuli da pozivaju Trampa da iskoristi svoja predsednička ovlašćenja i ostane na položaju. Neki su mu predlagali uvođenje vanrednog stanja ili da silom preuzme kontrolu. Krajem decembra, pozvali su ga da „pređe Rubikon“ i priključi im se u protestima.

„Želeli su da se naoružaju i pokrenu drugo građanski rat i osvoje vlast u Trampovo ime“, rekao je Mark-Andre Argentino, istraživač sa Konkordija univerziteta. „Na kraju se ispostavilo da nije takav diktator kakav su želeli da bude“, dodao je on.

Onda je usledio upad u Kapitol. Tario je 4. januara uhapšen pod sumnjom da je zapalio plakat „Životi crnaca su važni“ koji je stajao na fasadi crnačke crkve u Vašingtonu. Sutradan je izbačen iz grada.

Proud boys Foto: EPA-EFE/GAMAL DIAB

Za razliku od njega, gotovo 100 drugih „Ponosnih momaka“ ostalo je u Vašingtonu. Bigs ih je posavetovao da ne nose svoje prepoznatljive crne polo majice i „inkognito“ i u „manjim timovima“ ulete u zgradu Kongresa.

Foto:REUTERS/Stephanie Keith

Upad u Kapitol

Na dan nereda, Bigs je snimljen kako sa velikom grupom „Ponosnih momaka“ maršira ka Kapotolu uzvikujući slogane „Čije su ovo ulice? Naše!“

Iako tužioci kažu da Bigs nije među prvima upao u Kapitol, kažu i da je priznao da je kratko vreme bio u zgradi, kao i da je nosio voki toki preko kog je komunicirao sa drugima.

U intervjuu Tajmsu posle napada, Bigs je rekao da su on i drugi PB stigli do Kapitola kada je masa već upala u zgradu a atmosfera se usijala. „Bukvalno se sve dogodilo u roku od nekoliko sekundi“, rekao je on.

Tužilaštvo je takođe optužilo Dominika Pecolu, ponosnog momka iz Ročestera i bivšeg marinca, Nikolasa Ohsa osnivača havajskog ogranka PB i Nikolasa de Karla koji vodi sajt Murder d medija koji je povezan sa grupom.

Posle nasilja, „Ponosni momci“ su očekivali od Trampa – koji je ranije pristalicama poručio da se „ozbiljnije bore protiv loših ljudi“ – da pozdravi njihove postupke. Umesto toga, Tramp se distancirao od njih i u snimku obljavljenom 8. januara osudio nasilje.

Razočaranje je momentalno bilo vidljivo. Na jednom Telegramovom kanalu PB su naveli da je „izuzetno važno da svi vidimo koliko je Tramp izdao svoje pristalice ove nedelje. Mi smo pre svega nacionalisti. Tramp je samo čovek i ispostavilo se vrlo slab“.

Foto:Tanjgu/AP Photo/Julio Cortez

Alternativa

Neki „Ponosni momci“ su toliko pobesneli da su optužili Trampa da je „podstakao“ događaje na Kapitolu a onda „oprao ruke od njih“.

„Mislili su da imaju njegovu podršku i da će ih na kraju Tramp podržati i pomilovati ako to bude potrebno. Sada su shvatili da su preterali sa neredima“, rekao je Džared Hold, saradnik DFR laboratorije Atlantskog saveza.

Neki „Ponosni momci“ sada smatraju da grupa treba da ode u ilegalu, povuče se iz političkog života i prekine sve veze sa politikom.

„Svim demoralisovanim Trampovim pristalicama: Nada postoji“, poručili su oni. „Postoji alternativa. Napustite i republikance i demokrate.“

A šta je sa QAnonom?

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Iz sveta i regiona čitajte:

Kao i „Ponosni momci“ i teoretičari zavere QAnon razočarani su odlaskom Trampa i predajom bez borbe a stručnjaci sada strahuju da će se ovi ekstremisti dodatno radikalizovati.

Brajan Fridberg, istraživač Harvardovog Šprenstajn centra rekao je Gardijanu da strahuje da bi QAnon u nedostatku neprijatelja Trampovog „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ sada mogao da se okrene ka neonacističkom „pokretu belog identiteta“.

Sa njim je saglasan i Travis Vju, stručnjak za QAnon koji podseća da QAnon već veruje da svet kontroliše Džordž Soroš i da im ne treba mnogo da od tog stava pređu u verovanje o „jevrejskoj zaveri“.

Sa dolaskom Bajdena na čelo Amerike, predviđanja QAnona o raskrinkavanju velike zavere i Trampu kao velikom vođi pala su u vodu. Njihove aspiracije da će biti deo mejnstrima i važna sila u Republikanskoj stranci su takođe nestale.

I dok QAnon ima brojne verne pristalice koji se i dalje nadaju da će se njihova predviđanja ostvariti i utehu nalaze u samo njima vidljivim simbolima, jedna od najvažnijih figura pokreta Ron Votkins bacio je peškir: „Dali smo sve od sebe. Sada moramo da dignemo glavu i vratimo se svojim životima“, poručio je on svojim sledbenicima na Telegramu.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Mnogi međutim sumnjaju u iskrenost njegove poruke.

„Stvari koje oni mrze i dalje su tu. Fetišizacija Trampa je bila stvarna, ali je mržnja prema ‘dubokoj državi’, komunistima, liberalima, antifi – svim tim institucijama i dalje prisutna, a one su sada pobedile… Nema razloga da ta mržnja prestane“, smatra Fridberg.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar