Desetine uhapšenih na protestu u Minsku, među njima i lekari

Svet 07. nov. 202019:18
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STR

Beloruska policija je u Minsku uhapsila desetine demonstranata, tokom odvojenih šetnji žena i zdravstvenih radnika koji su protestovali zbog nasilja nad učesnicima antivladinih protesta, tražeći ostavku dugogodišnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka.

Minskom je danas prošetalo oko 50 lekara i zdravstvenih radnika, sa fotografijama ljudi povređenih gumenim mecima, šok-bombama i vodenim topovima tokom tromesečnih demonstracija, navodi Asošiejted pres.

Na drugom skupu učestvovale su stotine žena, koje se okupljaju svake subote.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je policija danas uhapsila najmanje 47 ljudi.

Privedeno je najmanje 30 lekara koji su se, prema navodima grupe za ljudska prava Vjasna, okupili da učestvuju u protestima.

Svakodnevni protesti su inicirani zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora 9. avgusta, prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova i ostvario pravo na šesti mandat. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Lukašenko je danas ponovio da neće izaći u susret demonstrantima koji već tri meseca protestuju i traže njegovo povlačenje s vlasti posle 26 godina.

„Jedino snažni i oni koji mogu da stoje čvrsto uživaju poštovanje u svetu. Mi ćemo stajati čvrsto“, kazao je beloruski lider.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar