Demonstranti ponovo blokirali trg Džordža Flojda

Svet 03. jun. 202117:55
Podeli:
Džordž Flojd, trg
Foto: REUTERS/Nicole Neri

Komunalne službe su uklonile betonske barijere, umetnička dela, cveće i druge predmete sa raskrsnice u Mineapolisu koja je postala spomen obeležje na Džordža Flojda, čije je ubistvo prošle godine od strane policije podstaklo pokret za rasna prava u SAD.

Neki od stanovnika naselja i drugi stanovnici Mineapolisa izrazili su nezadovoljstvo što je ova raskrsnica zatvorena za saobraćaj skoro godinu dana, a grupa demonstranata okupila se i danas na ovoj lokaciji, neformalno poznatoj kao Trg Džordža Flojda i postavila improvizovane barijere nakon što su gradske ekipe uklonile betonske blokade, prenosi AP.

Oni su sa svog protesta poručili da neće odustati dok odgovorni za ubistvo 46-godišnjeg Afroamerikanca 25. maja 2020. ne budu adekvatno kažnjeni.

Džordž Flojd, trg
Foto: REUTERS/Nicole Neri

Tužilaštvo države Minesota zatražilo je 30-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg policajca Dereka Šovina, koji je u aprilu osuđen za ubistvo Džordža Flojda. Šovinovi advokati tražili su uslovnu kaznu uz vreme koje je već proveo u pritvoru.

Belog policajca Šovina, koji je klečao na vratu Džordža Flojda više od devet minuta, porota u Mineapolisu proglasila je krivim po sve tri tačke optužnice – za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar