Demokratski kongresmeni klekli i odali počast Džordžu Flojdu

Svet 08. jun. 202019:05
Podeli:
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Guliver

Članovi američkog Kongresa iz Demokratske stranke su, pre nego što su predstavili predlog za reformu policije, održali minut ćutanja i zatim klekli na jedno koleno, što je postalo simbol protiv policijske brutalnosti i nasilja, i klečali osam minuta i 46 sekundi u znak poštovanja prema Džordžu Flojdu i drugim Afroamerikancima koji su "nepravedno izgubili život".

Demokratska predsednica donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi, i šef demokratske manjine u gornjem domu, Senatu, kao i još dvadesetak članova Kongresa među kojima više crnih predstavnika okupilo se u Holu emancipacije, tako nazvanom u znak počasti za robove koji su radili na izgradnji zgrade Kongresa u Vašingtonu u 18. veku, prenosi agencija Frans pres.

Osam minuta i 46 sekundi je vreme koliko je jedan beli policajac kolenom prilikom privođenja Džordža Flojda 25. maja, pritiskao njegov vrat dok se nije ugušio. Taj događaj izazvao je istorijski talas besa u SAD, a proširio se i na druge zemlje u svetu.

Protest klečanjem na jednom kolenu zbog policijske brutalnosti i rasizma počeli su od avgusta 2016. kada su neki američki sportisti klečali na kolenu za vreme intoniranja američke nacionalne himne pre početka utakmica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar