Nemački demohrišćani prvi put u istoriji stranke odlučuju o novom predsedniku

Svet 02. nov. 202122:34 > 23:50
Podeli:
Nemacka glasanje izbori
Glasanje na izborima u Nemačkoj Foto:EPA/OLE SPATA

Nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) saopštila je danas da će prvi put od osnivanja partije omogućiti članovima da se izjasne o novom predsedniku, nakon što je Armin Lašet posle poraza na parlamentrnim izborima izgubio poverenje.

Sada je red na članove partije koji će do sredine novembra dobiti obaveštenje o proceduri glasanja za predsednika, rekao je danas na konferenciji za medije generalni sekretar CDU Pol Ziemjak, prenosi Politiko.

Demohrišćani su u koaliciji sa Hrišćansko-socilanom unijom na seprembarskim izborima bili drugi iz Socijaldemoktrata, a u odnosu na izbore iz 2017. godine, kada je na čelu CDU bila Angela Merkel, dobili su čak šest i po miliona glasova manje.

Lašet je za predsednika stranke izabran na Kongresu kome je prustsvovao 1.001 delegat, što je bila ustaljena praksa, a sada je napravljen presedan i o budućem lideru će odlučivati oko 400.000 zvaničnih članova partije.

Kandidati za predsednika biće nominovani između 6. i 17. novembra i do 4. decembra će iznosti svoje programe, a potom će članovi do 16. decembra morati da se izjasne koga bi želeli da vide na čelu stranke.

Rezultat glasanja biće saopšten 17. decembra, a ukoliko niko ne dobije natpolovičnu većinu, dva kandidata za najviše glasova ići će u drugi krug i pobednik će biti poznat 14. januara.

To neće biti kraj, jer pobednika moraju da potvrde delegati Kongresa, koji će biti održan 21. i 22. januara u Hanoveru.

Za sada još niko nije zvanično najavio kandidaturu, ali mediji navode da će u trku sigurno ući bivši rival Angele Merkel i partijski veteran Fridrih Merc, kao i ministar zdravlja Jens Špan.

Pretpostavlja se da će se kandidovati i bivši ministar za zaštitu životne sredine Norbert Rotgen, šef poslaničkog kluba CDU u Bundestagu Ralf Brinkhaus, kao i Karsten Lineman, predvodnik takozvanog probiznis krila u stranci.

Bonus video: Gosti: Dimitrije Milić o izborima u Nemačkoj, Miljana Nešković o Saši Jankoviću

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar