Delta varijanta seje haos po Aziji, raste broj zaraženih

Svet 04. jul. 202122:26
Podeli:
Indija koronavirus popustanje mera
Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Indija je možda prošla vrhunac svog najnovijeg porasta broja zaraženih koronavirusom, ali neke druge zemlje u Aziji imaju broje sve veći broj slučajeva zaraze, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu, stope vakcinecije šrirom tog regiona, su i dalje veoma niske, ali uz pojedine izuzetke. Raste zabrinutost zbog Delta varijatne korone koja se sve brže širi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je smatra da Delta varijanta koja potiče iz Indije, važi za varijantu korone koja se najbrže prenosi od svih do sada. Neki indijski susedi, poput Nepala, Pakistana i Šri Lanke, u maju su zabeležili nagli porast broj zaraženih.

Nepal je bio teško pogođen, a dramatičan porast broja infekcija uticao je na lokalnu zdravstvenu infrastrukturu, prenosi BBC.

U junu su slučajevi iz Avganistana bili na vrhuncu, a ministar zdravlja je rekao da oko 60 odsto zaraženih u glavnom gradu Kabulu ima delta varijantu virusa.

SZO je takođe nedavno izvestio o porastu broja slučajeva u Bangladešu, Indoneziji, Maleziji, Tajlandu i Mongoliji.

Bangladeš

Bangladeš ima dugu granicu sa Indijom, a sada beleži rast broja zaraženih koronavirusom. Vladina studija je proučavala period od 25. maja do 7. juna i pokazala je da je 68 odsto slučajeva koji su otkriveni u glavnom gradu Daki zapravo Delta varijanta koronavirusa.

Sada je sprovedeno nacionalno zaključavanje, nakon zabrinutosti zbog uticaja varijante. Broj slučajeva bi mogao da raste kako je veliki broj radnka migranata bude odlazio iz glavnog grada na druga mesta uoči nacionalne blokade.

Iako je radnije od ostalih zemalja započeo akciju vakcinacije, vakcinacija u Bangladešu je bila spora i u aprilu su morali da obustave vakcinaciju u ovoj državi.

Bangladeš je do sada primio 1,6 miliona vakcina protiv korone. Reč je o AstraZeneki koja je stigla iz Indije.

Bangladeš je nastavio sa procesom vakcinacije 22. juna, ali u ograničenom obimu kineskim vakcinama Sinofarm, koje je dobio kao donaciju. Manje od 3 odsto populacije je bilo potpuno vakcinisano do 30 juna.

Indonezija

Indonezija je takođe uvela blokadu u delovima zemlje do 20. jula. Indonezija najavljuje zaključavaje zbog naglog porasta broja zaraženih i smrtnih slučajeva od početka juna. Vlada je sve to pripisala delta varijanti koronavirusa.

Prema ministarstvu zdravlja, testiranje je pokazalo da je 60 odsto zaraženih u poslednje tri nedelje imalo delta varijantu koronavirusa.

Tempo vakcinacije je porastao u zemlji, ali je do sada vakcinisano samo 5 odsto ljudi. Predsednik je postavio cilj da sprovede milion vakcinacija dnevno i da to udvostruči do avgusta,

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca navodno su rekle da je zemlja blizu katastrofe sa sve većom zabrinutošću zbog dostupnosti bolničkih kreveta i snabdevanja kiseonikom.

Tajland

Nedavno porast broja slučajeva zaraženi i smrtnih slučajeva na Tajlandu delom je pripisan Delta soju korone. Ranije ove nedelje, saopšteno je da je u proteklih nedelju dana 26 odsto ukupnog broja slučajeva prijavljenih u glavnom gradu Bangkoku pripisano delta soju.

Nedavno je otkriven na ostrvima poput Puketa koja sada dozvoljavaju posetu stranim turistima u cilju jačanja svoje turističke industrije.

Ali Tajland do kraja juna je vakcinisao tek oko 4 odsto svog stanovništva.

Mongolija

Zemlja ima relativno visok nivo vakcinacije sa više od 50 odsto stanovništva koja je poputno vakcinisano – većinom vakcinom Sinofarm kineske proizvodnje.

Visoka stopa vakcinacije dolazi nakon što je vlada obećala leto bez koronavirusa.

Ali nedavni slučajevi i smrtnost bili su jedan od najviših po glavi stanovnika u Aziji. Neki izveštaji sugerišu da vezu između porasta broja slučajeva u zemljama koje su se u velikoj meri oslanjali na kineske vakcine.

Zvaničnik Mongolije rekao je u junu da je porast slučajeva nastao zbog izlaska zemlje iz karantina, a ne zato što kineske vakcine nisu efikasne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar