Delta soj virusa dominantan u 19 od 28 evropskih država

Svet 24. jul. 202110:31
Podeli:
Koronavirus Izrael
Koronavirus Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Zaraznija delta varijanta koronavirusa sada dominira u velikim delovima Evrope, objavio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Pročitajte još:

Podaci prikupljeni između 28. juna i 11. jula pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja s dovoljno informacija.

Prosečni udeo analiziranih slučajeva zaraženih delta varijantom u ovih 19 zemalja iznosi 68,3 odsto. Ranije dominantna alfa varijanta dosegla je udeo od 22,3 odsto.

Istodobno, zdravstvene ustanove sa sedištem u Kopenhagenu i Štockolmu skrenule su pozornost na potrebu ponovnog pojačavanja napora kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Zaraza u porastu

Broj potvrđenih slučajeva porastao je u Evropi u svakom od poslednje četiri sedmice, s posebno brzim porastom među mlađim ljudima.

Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim evropskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati ​​druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus.

Prema trenutnim trendovima, sljedećih će mjeseci to postati dominantna varijanta korona virusa u svetu.

“Mi smo daleko od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama naše regije beležimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta varijante”, rekao je regionalni direktor SZO-a Hans Kluge.

“Dobra je vest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije vakcina znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kad ih se na to poziva, ljudi bi trebalo da se vakcinišu”, istaknuo je direktor SZO-a za Evropu.

BONUS VIDEO: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar